Strona główna Odżywianie Miłorząb japoński

Miłorząb japoński

122
0
Miłorząb Japoński
Miłorząb Japoński (fot. pixabay.com)

Miłorząb japoński to drzewo od tysięcy lat wykorzystywane w chińskiej medycynie. Zostało także docenione przez współczesnych naukowców w branży kosmetycznej i medycznej. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, udowodniono między innymi, że miłorząb wspomaga pamięć, koncentracje, czy działa odżywczo na skórę.

Miłorząb japoński

Warto zauważyć, że pomimo nazwy miłorząb jest drzewem pochodzenia chińskiego, stąd też jego lecznicze i kosmetyczne właściwości zostały tam odkryte na samym początku. Miłorzęby znane były od tysięcy lat, a ich historia sięga nawet 200 mln lat. To drzewa długowieczne, osiągające nawet 35 metrów wysokości. Jest też bardzo wytrzymały na czynniki zewnętrzne i choroby. Wszystkie te właściwości mają związek też z dobrodziejstwami, jakimi możemy się cieszyć w lekach i kosmetykach. Z racji zawartych w miłorzębie japońskim substancji czynnych i aktywnych, które wykorzystuje się przy produkcji leków. suplementów i kosmetyków, drzewo charakteryzuje się swoja siłą i wytrzymałością.

Zastosowanie miłorzębu japońskiego

Przede wszystkim substancje, zawarte w miłorzębie japońskim, poprawiają krążenie, korzystnie wpływają też na płytki krwi i rozszerzają żyły, zapobiegając zatorom. Zmniejsza uczucie szumu w uszach, czy zawrotów głowy. Składniki aktywne wspomagają także organizm w walce w wolnymi rodnikami oraz poprawiają ogólną kondycję mózgu. Miłorząb japoński wykorzystywany jest w leczeniu migren i przewlekłych, częstych bóli głowy. Dzięki pozytywnemu wpływowi na krążenie krwi, przyspiesza też procesy zachodzące w mózgu. Co za tym idzie poprawia pamięć i koncentrację. Często wykorzystuje się te same substancje przy produkcji suplementów diety, mających na celu zwiększenie przyswajalności wiedzy i szybkość uczenia się. Miłorząb japoński jest też składnikiem leków na chorobę Alzheimera. Ważną cechą jest też wspomaganie widzenia i walki z kataraktą. Pomaga w zwalczaniu zaburzeń erekcji oraz ułatwia radzenie sobie z objawami menopauzy, łagodząc je.

Dla wielu osób ważne będą również właściwości miłorzębu, mające zastosowania w kosmetyce. Zdolność substancji aktywnych, pochodzących z miłorzębu, do pobudzania mikrokrążenia, wykorzystywana jest w produkcji kosmetyków na cellulit, dzięki czemu “skórka pomarańczowa” zostaje szybciej rozbita. Wyciąg z miłorzębu chroni także skórę naczynkową przed powstawaniem tzw. pajączków. Chroni też przed szkodliwymi promieniami UV, dzięki czemu opóźnia starzenie się skóry. Tę samą właściwość mają też zawarte w miłorzębie inne substancje czynne.

Miłorząb japoński – możliwe działania nieporządane

Jak każdy lek, tak i stosowanie ekstraktów, czy nalewek z miłorzębu może skutkować działaniami niepożądanymi. Zdarzają się one rzadko, jednak warto mieć to na względzie. Czasami może występować dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego. Okazjonalnie zaobserwowano też rozdrażnienie lub nadmierne pobudzenie oraz niepokój. W momencie stosowania preparatów kosmetycznych, czasami może wystąpić też reakcja alergiczna na skórze w postaci zaczerwienień. Działania niepożądane wystepują jednak głównie podczas spożywania lub używania nieprzetworzonych liści miłorzębu, a to ze względu na zawarty w nich kwas ginkgolowych. Gotowe preparaty, które dostępne są w sprzedaży zostają pozbawione tej substancji. Warto też zaznaczyć, że nie powinno się stosować preparatów z miłorzębu japońskiego przed planowanymi operacjami, ponieważ mają one wpływ na proces krzepnięcia krwi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here