fot. elements.envato.com

Prawie wszystkie diety odchudzające informują nas, że musimy spożywać błonnik. Błonnik jest zdrowy, wspomaga metabolizm oraz perystaltykę jelit.  Organizm człowieka potrzebuje go do odpowiedniego funkcjonowania. Ale czym tak naprawdę jest błonnik?

Co to jest błonnik?

Błonnik to grupa substancji ścian komórkowych roślin, które nie są wchłanianie i trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Występują dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. W nierozpuszczalny błonniku bogate są produkty pełnoziarniste i otręby, zaś rozpuszczalny znajdziemy w owocach i warzywach.

Z błonnika nierozpuszczalnego zbudowane są ściany komórkowe roślin. Działa jak wypełniacz – pęcznieje pod wpływem wody, ale nie rozpuszcza się w niej. Powoduje to zmiękczenie i zwiększenie objętości stolca, przyspieszające pracę jelit i regulując wypróżnienia. Nierozpuszczalna część błonnika działa w przewodzie pokarmowym jak miotła, „sprzątając” i usuwając pozostałe resztki – zbędne produkty przemiany materii i toksyny. Błonnik nie dostarcza organizmowi witamin ani mikroelementów, ale jest niezbędny w walce z przewlekłymi zaparciami, występującymi wielokrotnie podczas odchudzania.

Dlaczego błonnik jest ważny?

Odgrywa bardzo ważną, prawie najważniejszą rolę w odchudzaniu. Aby odpowiednio spalać zbędne kilogramy bądź zachować piękną sylwetkę i zdrowie, należy dostarczać odpowiednią ilość błonnika do organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyznaczyła optymalne dzienne jego spożycie na 20 – 40 gramów.

Funkcje i rola w organizmie człowieka

  • najważniejszą właściwością jest wspomaganie odchudzania. Błonnik wchłania wodę, przez co pęcznieje w żołądku zmniejszając uczucie głodu.
  • zapobiega zaparciom, pomaga przy biegunkach – pobudzając pracę jelit reguluje wypróżnienia.
  • obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • działa jak miotła, pomagając w usuwaniu z organizmu toksyn, metali ciężkich czy kwasów żółciowych.
  • reguluje poziom glukozy we krwi – ogranicza wydzielanie insuliny i bilansuje poziomu cukru we krwi.
  • pobudza ukrwienie i pracę jelit.
  • zapobiega próchnicy zębów – pobudza wydzielanie śliny, która działa osłonowo na zęby.

Gdzie go znajdziemy?

Znajdziemy go w produktach z pełnych ziaren zbóż, ryżu, kaszach, owocach i warzywach. Im mniej zostały przetworzone produkty ze zbóż, tym więcej mają błonnika. Przykładem może być brązowy ryż, który nie został przetworzony, dzięki temu jest w nim więcej błonnika niż w ryżu białym, w którym jest go znacznie mniej.

Błonnika nie zawierają natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego, oleje i inne produkty tłuszczowe.

Produkty pełne w błonnik:

  • pełnoziarniste pieczywo, najlepiej z mąki nieoczyszczonej
  • makaron pełnoziarnisty brązowy
  • brązowy ryż, który jest świetnym zamiennikiem dla białego ryżu czy ziemniaków
  • orzechy: ziemne, pekan, laskowe, pistacje, a także nasionach lnu, wiórki kokosowe, migdały czy pestki słonecznika
  • suszone owoce, np. morele, śliwki czy figi
  • owoce (najlepiej ze skórką)
  • soczewica i rośliny strączkowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj