Strona główna Odżywianie L – Tryptofan

L – Tryptofan

37
0
Tryptofan
Tryptofan (fot. pixabay.com)

Tryptofan jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów biogennych. Należy do aminokwasów niezbędnych, musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem, nie może być syntetyzowany. Tryptofan wchodzi w skład białek. Zdolność jego syntezy posiadają niektóre rośliny i bakterie. Jego przemiany są źródłem takich związków jak: serotonina, tryptamina, niacyna i roślinne hormony wzrostu.

Tryptofan – rola w organizmie człowieka

W ludzkim organizmie tryptofan pełni wiele funkcji. Do najistotniejszych z nich możemy zaliczyć jego udział w biosyntezie, co najmniej dwóch rodzajów hormonów bardzo istotnych dla prawidłowego jego funkcjonowania: melatoniny i serotoniny. Melatonina (działa w obszarze mózgu), jest hormonem odpowiedzialnym za nasz rytm okołodobowy, czyli regulację cyklów snu i czuwania. Jest wytwarzana przez szyszynkę, gruczoł znajdujący się w mózgu. Pod koniec dnia, kiedy zmniejsza się natężenie światła słonecznego, szyszynka zaczyna wytwarzać melatoninę. Melatonina jest również jednym z ważnych przeciwutleniaczy. Szczególnie ważna jest serotonina, która jest hormonem regulującym aktywność wielu innych związków występujących w mózgu jak: aktywność umysłowa, kontrola ruchów mięśni, stan świadomości oraz umożliwienie zaśnięcia. Serotonina pomaga również w łagodzeniu stanów lękowych i depresji. Łagodzi złe samopoczucie, tłumi agresję i jest odpowiedzialna za uczucie zakochania (prawdopodobnie z tego powodu nazywana jest hormonem szczęścia). Tryptofan bierze również w syntezie niacyny, która min. odpowiada za zmniejszenie łaknienia. Odpowiedni poziom tryptofanu w organizmie odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu trawiennego. W drodze rozpadu tryptofanu powstaje kinureina, chemiczny filtr UV w naszych oczach (jego ilość wraz z wiekiem spada, co może być przyczyną np. zaćmy). Oprócz funkcji w/w tryptofan również odpowiada za: uczestniczenie w procesie wydzielania hormonu wzrostu, bierze udział w procesie rozmnażania, wpływa na prawidłowy poziom laktacji, uczestniczy w syntezie rodopsyny, jest ważny w syntezie niacyny i witaminy B 6, reguluje przemianę materii, wpływa na system odpornościowy, jest konieczny do wytwarzania i budowy tkanki mięśniowej, wpływa na metabolizm węglowodanów, jest ważnym składnikiem koenzymów NAD i NADP, reguluje poziom neuroprzekaźników: noradrenaliny, dopaminy i beta-endorfiny.

Tryptofan – źródła i zapotrzebowanie

Naturalnym źródłem tryptofanu są produkty bogate w białko jak: mleko, biały i żółty ser, produkty sojowe, ryby, mięsa (zwłaszcza drób), banany, suszone daktyle.

Niedobór tryptofanu w organizmie powoduje: niedokrwistość, hipotermię, zahamowanie wzrostu, zanik tkanek, utwardzenie skóry, utratę owłosienia, stłuszczenie wątroby, około rogówkowe wrastanie naczyń, degenerację kanalików nasiennych, degenerację mięśni gładkich, zahamowanie laktacji.

Przedawkowanie tryptofanu występuje niezwykle rzadko, na ogół na skutek nieprawidłowej suplementacji. Jego nadmiar w organizmie objawia się: wymiotami i podrażnieniem żołądka, sennością, zamglonym polem widzenia, suchością w ustach, bólami głowy, nudnościami, brakiem koordynacji ruchów. W bardzo skrajnych przypadkach nadmiar tryptofanu w naszym organizmie prowadzi do uszkodzeń układu nerwowego i może wywołać nowotwór pęcherza moczowego.

Dawki zwyczajowo stosowane w suplementacji to: 500-2000 mg przed snem, lub 500-1000 mg przed posiłkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here