Pęcherzyk żółciowy jest integralną częścią układu pokarmowego człowieka. Po jego usunięciu organizm musi przystosować się do nowej sytuacji. Warto pomóc mu w tym procesie dbając o jakość swojego jadłospisu. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta po laparoskopii woreczka żółciowego.

Dlaczego konieczne jest przestrzeganie diety?

Najczęstszą przyczyną usunięcia pęcherzyka żółciowego jest kamica żółciowa, czyli obecność w nim złogów żółciowych, potocznie nazywanych kamieniami. Usunięcie woreczka żółciowego powoduje, że z układu pokarmowego znika magazyn żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć w naszym ciele jest konieczna do trawienia tłuszczów, wchłaniania witamin czy regulacji pH w układzie pokarmowym. Oczywiście, po usunięciu pęcherzyka żółć nie przestanie pełnić tych funkcji, ale organizm potrzebuje chwili, aby zaadoptować się do ich realizacji w nowych warunkach. To dlatego zalecana dieta po laparoskopii, szczególnie na początku może znacznie różnić się od tej, którą stosowaliśmy na co dzień.

Jak zmienić swoją dietę?

Dieta płynna, co jeść i czym ona jest? To pytanie zadaje sobie wielu pacjentów, którzy usłyszeli zalecenie jej stosowania. W zależności od wskazań dieta płynna po operacji może bazować wyłącznie na płynach takich jak woda, słaba herbata, kleik z drobnej kaszy lub ryżu, a także chudy rosół. Powinna to być jednak tylko przejściowa – 1-2 dniowa modyfikacja jadłospisu, ponieważ takie żywienie nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych. Po tym okresie zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu. Dieta lekkostrawna po operacji musi być stosowana przynajmniej 3-4 tygodnie. Jest to jednak sprawa indywidualna i w wielu przypadkach wymagane jest dłuższe przestrzeganie zaleceń.  Z diety łatwostrawnej z ograniczoną ilością tłuszczu należy wykluczyć przede wszystkim tłuste produkty. Unikamy tłustego mięsa, tłustych ryb, smalcu, śmietany, żółtego i topionego sera, a także ciast z dużą ilością kremów. Wystrzegamy się smażenia, zasmażek i zabielania zup śmietaną. Stawiamy za to na chude mięso i ryby, najlepiej gotowane i duszone. Do posiłków wybieramy jasne pieczywo pszenne, unikamy grubych kasz, otrębów pszennych, a warzywa i owoce obieramy ze skórek i pozbawiamy twardych pestek. Niewskazane są też warzywa i owoce wzdymające, czyli suche nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusta, por, cebula, czosnek, kalafior, brokuły, gruszki, czereśnie, śliwki. Ograniczamy w jadłospisie także takie składniki jak szpinak, szczaw, rabarbar, kakao i czekolada. Niepolecane są także żółtka jaj, ostre i pikantne przyprawy, a także marynaty i konserwy.

Jak jeszcze mogę o siebie zadbać?

Dodatkowym wsparciem w procesie rekonwalescencji może być żywienie medyczne, dlatego warto skonsultować ze swoim lekarzem możliwość wprowadzenia do jadłospisu doustnych preparatów odżywczych. Produkty te różnią się tym od zwykłej żywności, że w małej objętości mogą zawierać wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi człowieka i dzięki temu stanowić wyłączne źródło pożywienia.  Po zabiegach operacyjnych szczególnie polecane są doustne wysokobiałkowe preparaty odżywcze (np. Resource Protein) i te zawierające składniki cenne w okresie okołooperacyjnym, takie jak arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy (np. Impact Oral). Warto pamiętać, że lepiej odżywiony organizm to szybszy powrót do formy i lepsza tolerancja dalszego leczenia.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię