Korki do wina produkowane są w niezwykle ciekawy sposób. Powszechnie wiadomo, że korki do butelek produkowane są z kory dębu korkowego. Drzewo to potrafi wytworzyć specyficzną korę, która następnie jest przetwarzana korek do butelek. Warto wspomnieć, że kora dębu korkowego posiada charakterystyczne własności chemiczne i fizyczne. Dzięki temu może być ona wykorzystywana w przemyśle winiarskim.

Korki do wina – drzewo korkowe

Co ciekawe drzewo to posiada zdolność regeneracji. W praktyce oznacza to, iż po zerwaniu z niego kory drzewo w sposób błyskawiczny potrafi się odbudować (średnio kora jest zrywana z drzewa raz na 9 lat i w żaden sposób nie szkodzi kondycji drzewa).

Interesujesz się tematem wina? Zachęcamy do przeczytania poniższych artykułów:

Wino czerwone – mini przewodnik dla smakoszy wina

Wino na zdrowie? Rodzaje i właściwości czerwonego wina.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj