Strona główna Poradniki Maliny – właściwości lecznicze czerwonych owoców

Maliny – właściwości lecznicze czerwonych owoców

146
0

Owoce jakimi są maliny kojarzą się w pierwszej chwili z naturalnym lekiem na jesienne przeziębienie. Okazuje się jednak, że wykazują one szereg innych, bardzo pozytywnych cech zdrowotnych, które są doceniane przez ludzi od setek lat. W dzisiejszych czasach malina zyskała sobie taką popularność w większości przez jej charakterystyczny smak, w którym zakochało się wiele osób. Warto jednak wiedzieć, że malina – zarówno owoc jak i liście – zawierają wiele cennych substancji odżywczych docenianych przez dietetyków na całym świecie. Roślina ta rośnie zarówno dziko jak i uprawnie na polach czy w ogródkach. Według wielu opinii, najlepiej smakują owoce krzewów dziko rosnących – np. w górach czy lasach. Już od setek lat maliny spożywane były w różnych formach – od  takich świeżo zerwanych z krzaka po dżemy i soki. Od zawsze ceniono również ich zdrowotne właściwości takie jak: leczenie gorączki, regulowanie trawienia, wzmacnianie odporności oraz między innymi pomoc w problemach związanych z miesiączką. Warto zatem poznać bliżej lecznicze właściwości malin.

Maliny – skład

Owoce malin to bogactwo wielu cennych minerałów oraz witamin, które mogą przydać się w okresach, w których organizm jest szczególnie narażony na atak bakterii i wirusów. 100 gram malin to wartość energetyczna około 50 kcal. W tej samej ilości owoców znajduje się 6.5 g błonnika, około 12 g węglowodanów i 1.2 g białka. Maliny to również bogactwo wielu witamin, ponieważ w 100 gramach znaleźć można blisko 26 mg witaminy C, 0.87 mg witaminy E, 0.03 mg tiaminy, 0.04 mg ryboflawiny, 0.055 mg witaminy B6, 0.6 mg niacyny, około 8 µg witaminy K, 21 µg kwasu foliowego, a także witaminę A. Minerały występujące w malinach to głównie wapń, cynk, sód, potas, fosfor, magnez oraz żelazo.

Maliny na trawienie

Od wielu lat maliny wykorzystywane są w leczeniu schorzeń związanych z żołądkiem, jelitami oraz resztą układu trawiennego. Może to być zaskoczeniem, ale wykorzystuje się w tych celach jedynie liście krzewu maliny, ponieważ charakteryzują się one przeciwbakteryjnymi, ściągającymi oraz przeciwzapalnymi właściwościami. Główną rolę odgrywają tutaj zawarte w liściach garbniki, które mogą być przydatne w leczeniu biegunki, infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego, zaparć oraz wzdęć. Warto też dodać, że spora ilość błonnika zawartego w owocach maliny efektywnie wspomaga odchudzanie, co może być istotne w przypadku osób zmagających się z utratą zbędnych kilogramów.

Maliny na grypę i gorączkę

Już od dawna wiadomo, że maliny (owoce i liście) znakomicie łagodzą stany gorączkowe. Badania wykazały, że procesem za to odpowiedzialnym jest pobudzanie gruczołów potowych, które wydzielając pot redukują temperaturę ogólną ciała, która obniża się dzięki zjawisku parowania wilgoci z powierzchni skóry. Najlepszym rozwiązaniem na gorączkę będzie zatem wypicie naparu z suszonych liści maliny lub spożycie syropu lub soku malinowego.

Maliny na miesiączkę

Maliny są znane również z łagodzenia bólu miesiączkowego, który dotyka wiele kobiet. Posiadają one właściwości rozkurczowe, które wpływają pozytywnie na spięte podczas miesiączki mięśnie gładkie występujące w macicy. Tym sposobem można w naturalny sposób łagodzić ból menstruacyjny.

Sok z malin

Najpowszechniejszą formą spożywania malin po sezonie jest sok  oraz syrop. Jego przygotowanie nie jest wymagające i polega na zasypie owoców cukrem. Po kilku minutach, gdy owoce puszczą sok, zawartość garnka należy doprowadzić do wrzenia pilnując, aby owoce nie przywarły do dnia. Kolejnym etapem jest przecedzenie powstałej zawiesiny tak, aby uzyskać czysty sok, który ponownie trzeba zagotować. W ostatnim etapie należy zlać go do słoiczków i pozostawić do stygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here