Jemioła kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem. Wiele osób uważa, że pocałunek pod gałązką tej rośliny przyniesie im szczęście w miłości i dostatek. Warto jednak podkreślić, że symbol świąt ma też lecznicze właściwości. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę!
Jemioła: naturalny sposób na wzmocnienie odporności
Jeśli chcesz uniknąć przeziębienia i grypy, sięgnij po jemiołę. Badania pokazują, że wspomniana roślina nie tylko stymuluje, lecz także moduluje układ odpornościowy. Słynie z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwutleniających. Dzięki temu skutecznie zmniejsza ryzyko infekcji.
Jak dbać o zdrowie układu oddechowego?
Jemioła ma kojące właściwości, dzięki czemu łagodzi podrażnienia oskrzeli. Rozluźnia ucisk w klatce piersiowej, jednocześnie przynosi ulgę w kaszlu i stanach zapalnych gardła. Może również pomóc w przypadku świszczącego oddechu, związanego z atakiem astmy, paniką lub silnym stresem.
Chroni przed nadciśnieniem tętniczym
Niektórzy badacze twierdzą, że jemioła zapobiega cukrzycy, ułatwia zasypianie i leczy choroby skóry. Wiadomo, że ekstrakt pomaga obniżyć ciśnienie krwi i łagodzi stres, w ten sposób zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.
Jemioła: potencjał przeciwnowotworowy
Badania wykazały, że wspomniana roślina może spowolnić rozwój raka. Niektórzy eksperci sugerują, że jemioła poprawia samopoczucie fizyczne i psychiczne pacjentek cierpiących na raka piersi. Najprawdopodobniej ma właściwości chemoprewencyjne, ponieważ może zapobiegać skutkom ubocznym chemioterapii, takich jak nudności, drętwienie i wypadanie włosów.
Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że jemioła zawiera silne przeciwutleniacze. W ten sposób chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Zapobiega cukrzycy
Jemioła może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi, dlatego zmniejsza ryzyko cukrzycy. Wspomniany ekstrakt może również stymulować produkcję insuliny w trzustce. Niektórzy eksperci traktują go jako naturalny środek na cukrzycę.
Jemioła: prosty przepis na nalewkę
Ta niezwykle skuteczna, łatwa w przygotowaniu nalewka z jemioły ma szerokie zastosowanie. Jemioła stymuluje układ odpornościowy, wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, a także łagodzi lęk i zmęczenie.
Składniki:
- suszona, pokrojona jemioła,
- 300 ml 40% alkoholu zbożowego.
Akcesoria:
- etamina,
- szklany słoik z pokrywką,
- szklany lejek,
- butelka z zakraplaczem.
Usuń wszystkie białe jagódki z jemioły, a następnie drobno posiekaj łodygi i liście. Przygotuj duży słoik i napełnij liśćmi i łodygami do połowy. Zalej rośliny 40% alkoholem zbożowym, aż do samej góry słoika. Zakręć pokrywkę, dobrze wymieszaj i odstaw słój w chłodne miejsce. Pamiętaj, by raz na jakiś czas nim potrząsnąć. W razie potrzeby możesz dolać trochę alkoholu. Proces ekstrakcji zajmuje 6-8 tygodni. Odcedź nalewkę przez cienką gazę. Możesz ją trzymać w ciemnej butelce z zakraplaczem, w ciemnym, chłodnym miejscu. Jemioła wzmacnia odporność, dlatego stosuj ją przez cały rok.
Zażywaj 1-4 ml nalewki 3 razy dziennie. Skonsultuj się wcześniej z lekarzem, aby uniknąć skutków ubocznych. Wiele osób poleca też herbatę z jemioły. Wystarczy, że wsypiesz 1-2 łyżeczki pokrojonego zioła do szklanki wrzącej wody i poczekasz, aż się zaparzy.