Pomarańcza olbrzymia, pompela lub pomelo to owoc, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Zaliczany on jest to gatunku roślin wieloletnich z rodziny rutowatych i pierwotnie występował jedynie na obszarach Południowo-Wschodniej Azji, Malezji, Indonezji i Fidżi. Z historycznych zapisków dowiedzieć się można, że pomelo trafiło do Chin, południowej Japonii, Tajlandii oraz na Tajwan w okolicach 100 roku p.n.e.

W krajach tych owoc ten uprawiany jest z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Do Ameryki pomarańcza olbrzymia trafiła w okolicach XVII wieku, gdzie została przywieziona przez kapitana Shaddocka. Swoją nazwę owoc ten zawdzięcza swoim rozmiarom, gdyż jego masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Obecnie największymi producentami pomelo są Indie, Chiny, Malezja, Tajlandia oraz Izrael.

W sztuce kulinarnej owoce te są najczęściej spożywane na surowo, ale również w postaci soków czy marmolady. Medycyna naturalna wykorzystuje pomelo w leczeniu chorób układu krążenia, chorób układu pokarmowego, w profilaktyce nowotworowej, a także do wzmacniania odporności. Co warto jeszcze wiedzieć o pomelo i kto w szczególności powinien włączyć je do swojej diety?

Skład

Pomelo od wieków cenione jest za jego unikalny skład oraz odżywcze właściwości. Warto wspomnieć, że owoc ten jest niskokaloryczny, gdyż jego 100 gram zawiera jedynie 39 kcal. W tej samej ilości produktu znajduje się również  0.76 gram białka, 0.04 gram tłuszczu, około 10 gram węglowodanów i 1 gram błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to w 100 gramach znaleźć można aż 61 mg witaminy C (dla porównania cytryna zawiera 53 mg w 100 gramach owocu), 8 IU witaminy A, 0.036 mg witaminy B6, 0.22 mg niacyny oraz 0.027 mg ryboflawiny. Pomelo to również bogate źródło różnych pierwiastków, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka. 100 gram tego owocu zawiera 216 mg potasu, 17 mg fosforu, 6 mg magnezu, 4 mg wapnia, 1 mg sodu, 0.11 mg żelaza oraz 0.08 mg cynku. Widać zatem, że pomelo jest znakomitym źródłem wielu cennych mikro oraz makroelementów.

Pomarańcza olbrzymia na krew oraz naczynia krwionośne

Omawiając wpływ spożywania pomelo na zdrowie nie wolno pominąć jego dobroczynnego oddziaływania na krew. W pierwszej kolejności wspomnieć trzeba o potasie, którego zawiera aż 216 mg w 100 gramach. Pierwiastek ten pozwala utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, a także dba o zdrową równowagę wodno-elektrolitową. Warto również wspomnieć o błonniku, który zawarty jest głównie w błonce otaczającej miąższ owocowy. Wspomaga on prace układu pokarmowego oraz wspomaga organizm w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Z tego też powodu pomelo powinno znajdować się w diecie osób zagrożonych miażdżycą oraz udarem. Nie bez wpływu na naczynia krwionośne pozostaje również witamina C. Związek ten poprawia ich elastyczność oraz uszczelnia je. Warto również dodać, że pomelo może być bez obaw jedzone przez diabetyków, gdyż indeks glikemiczny tego owocu jest niski i wynosi IG = 30.

Pomarańcza olbrzymia na odporność

Pomelo uznane zostało za najbogatsze źródło witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych, a jak wiadomo witamina ta wzmacnia odporność. Z tego też powodu owoc ten powinien być nieodłączonym elementem diety w okresie jesienno-zimowym oraz wiosennym.

Pomelo na raka

Badania naukowe wykazały, że skórka pomelo oraz błonka otaczająca miąższ owocu zawierają sporo bioflawonoidów. Te naturalne przeciwutleniacze skutecznie blokują rozwój i powstawanie komórek nowotworowych.

Pomelo przeciwwskazania

Pomimo tego, że pomelo jest znakomitym źródłem potasu to nie wolno zapominać, że pierwiastek ten obniża ciśnienie krwi. Z tego też powodu osoby borykające się z problemem zbyt niskiego ciśnienia powinny zrezygnować z  jedzenia większej ilości tego owocu. Należy mieć również na uwadze to, że cytrusy (w tym pomelo) uczulają. Po zauważeniu pierwszych objawów uczulenia należy niezwłocznie usunąć pomelo z diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj