Jemioła
fot. elements.envato.com

Jemioła kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem. Wiele osób uważa, że pocałunek pod gałązką tej rośliny przyniesie im szczęście w miłości i dostatek. Warto jednak podkreślić, że symbol świąt ma też lecznicze właściwości. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę!

Jemioła: naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Jeśli chcesz uniknąć przeziębienia i grypy, sięgnij po jemiołę. Badania pokazują, że wspomniana roślina nie tylko stymuluje, lecz także moduluje układ odpornościowy. Słynie z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwutleniających. Dzięki temu skutecznie zmniejsza ryzyko infekcji.

Jak dbać o zdrowie układu oddechowego?

Jemioła ma kojące właściwości, dzięki czemu łagodzi podrażnienia oskrzeli. Rozluźnia ucisk w klatce piersiowej, jednocześnie przynosi ulgę w kaszlu i stanach zapalnych gardła. Może również pomóc w przypadku świszczącego oddechu, związanego z atakiem astmy, paniką lub silnym stresem. 

Chroni przed nadciśnieniem tętniczym 

Niektórzy badacze twierdzą, że jemioła zapobiega cukrzycy, ułatwia zasypianie i leczy choroby skóry. Wiadomo, że ekstrakt pomaga obniżyć ciśnienie krwi i łagodzi stres, w ten sposób zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu. 

Jemioła: potencjał przeciwnowotworowy

Badania wykazały, że wspomniana roślina może spowolnić rozwój raka. Niektórzy eksperci sugerują, że jemioła poprawia samopoczucie fizyczne i psychiczne pacjentek cierpiących na raka piersi. Najprawdopodobniej ma właściwości chemoprewencyjne, ponieważ może zapobiegać skutkom ubocznym chemioterapii, takich jak nudności, drętwienie i wypadanie włosów. 

Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że jemioła zawiera silne przeciwutleniacze. W ten sposób chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Zapobiega cukrzycy

Jemioła może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi, dlatego zmniejsza ryzyko cukrzycy. Wspomniany ekstrakt może również stymulować produkcję insuliny w trzustce. Niektórzy eksperci traktują go jako naturalny środek na cukrzycę.

Jemioła: prosty przepis na nalewkę

Ta niezwykle skuteczna, łatwa w przygotowaniu nalewka z jemioły ma szerokie zastosowanie. Jemioła stymuluje układ odpornościowy, wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami, a także łagodzi lęk i zmęczenie. 

Składniki:

  • suszona, pokrojona jemioła,
  • 300 ml 40% alkoholu zbożowego.

Akcesoria:

  • etamina,
  • szklany słoik z pokrywką,
  • szklany lejek,
  • butelka z zakraplaczem.

Usuń wszystkie białe jagódki z jemioły, a następnie drobno posiekaj łodygi i liście. Przygotuj duży słoik i napełnij liśćmi i łodygami do połowy. Zalej rośliny 40% alkoholem zbożowym, aż do samej góry słoika. Zakręć pokrywkę, dobrze wymieszaj i odstaw słój w chłodne miejsce. Pamiętaj, by raz na jakiś czas nim potrząsnąć. W razie potrzeby możesz dolać trochę alkoholu. Proces ekstrakcji zajmuje 6-8 tygodni. Odcedź nalewkę przez cienką gazę. Możesz ją trzymać w ciemnej butelce z zakraplaczem, w ciemnym, chłodnym miejscu. Jemioła wzmacnia odporność, dlatego stosuj ją przez cały rok.

Zażywaj 1-4 ml nalewki 3 razy dziennie. Skonsultuj się wcześniej z lekarzem, aby uniknąć skutków ubocznych. Wiele osób poleca też herbatę z jemioły. Wystarczy, że wsypiesz 1-2 łyżeczki pokrojonego zioła do szklanki wrzącej wody i poczekasz, aż się zaparzy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj