Jak zrobić pierogi

Różnorodność ciasta, farszu, smaków pierogów mogłaby stanowić podstawę niejednej książki kucharskiej. Sekretem pysznych pierogów jest odpowiednio cienkie i delikatne ciasto. Farsz chociaż ważny, będzie grał drugą rolę, ponieważ tutaj mamy dużo większą swobodę – każdy w końcu lubi inne pierogi, czy to na słodko, czy na słono, wegetariańskie, albo z mięsem. Jak więc zrobić dobre pierogi?

Samo ciasto może mieć wiele wariancji. Do wyrobienia go możemy używać różnych rodzajów mąki, różnych ziół i przypraw. Różne kultury inaczej wyrabiają ciasto – popularne chińskie pierogi nie przypominają niemal w niczym, tych które znamy z obiadów u babci. Zawsze pierogi zaczynamy przygotowywać od ciasta, tak więc jak będzie wyglądać podstawowy przepis?

Cisto na pierogi – podstawowy przepis (porcja około 50-60 pierogów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1½ szklanki przegotowanej wody
  • sól – do smaku
  1. Wszystkie składniki mieszamy (może być w misce, lub dla bardziej wprawnych – bezpośrednio na stolnicy) na jednolitą masę.
  2. Cisto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto wałkujemy cieniutko, po czym wycinamy szklanką, lub talerzykiem okręgi.
  4. Nakładamy farsz na okręgi, sklejamy pierogi (lepiej będą się kleić, jeżeli nasze palce będą delikatnie zmoczone w przegotowanej wodzie) i wrzucamy do wrzącej wody.
  5. Pierogi gotuje się do ponownego zawrzenia wody, czyli około 4-6 minut.

Ciasto pasuje do każdego rodzaju farszu. Taka wersja ciasta jest najłatwiejsza do zrobienia. Kiedy już nabierzemy odpowiedniej wprawy, możemy sięgnąć po przepisy oparte na innej mące – np orkiszowej lub żytniej. Proporcje składników ulegną jednak zmianie. Podobny skład będą miały za to pierogi z mąki pełnoziarnistej.

Farsz do pierogów

Farsz do pierogów to temat rzeka. W sklepach można znaleźć pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie, z serem, ze szpinakiem, cygańskie, chińskie, zbójnickie (z kiełbasą), z owocami…Na pewno przyszło wam do głowy w między czasie jeszcze kilka. Od farszu będzie zależeć też sposób podania pierogów. Część z nich będzie najlepiej smakowała prosto z wody, inne z patelni. Bardzo dobre są też pierogi zapiekane. Pierogi na słodko – z jagodami, truskawkami, czy prażonymi jabłkami, mogą stanowić wspaniały deser, którego nie jada się na co dzień. Można korzystać z sezonowości warzyw i owoców, by tworzyć niepowtarzalne farsze w zależności od pory roku. Warto próbować różnych nowych smaków i eksperymentować z nadzieniem do pierogów. Zaskoczyć smakiem mogą np. pierogi ze szczypiorkiem (podsmażony na maśle szczypiorek, jako farsz do pierogów z mąki pełnoziarnistej) lub z kaszą gryczaną. Takie zestawienie tworzy nam danie w bardzo przystępnej cenie, a jednocześnie możemy zaskoczyć gości zupełnie nowym smakiem dobrze znanych pierogów. Z pierogami, jest trochę jak z pizzą – ich smak ogranicza ostatecznie tylko nasza wyobraźnia.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię