Obecnie z coraz większą troską dbamy o higienę, myjemy warzywa, owoce, mięsa, a niektórzy również jajka, a już na pewno pilnujemy, aby nie miały kontaktu z inną żywnością. Dawniej obowiązywał niższy standard wymogów sanitarnych i zatrucia salmonellą były bardziej powszechne. Dziś występują, jednak nie równie często. Należy jednak mieć na uwadze, że jest to wyjątkowo groźny rodzaj zatrucia pokarmowego, który w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.
Co trzeba wiedzieć o zatruciu salmonellą? Jak się objawia? Jak wygląda leczenie? I przede wszystkim jak uchronić siebie i swoje dziecko przed zachorowaniem?
Salmonella u dzieci – przyczyny
Przeniknięcie do organizmu bakterii z grupy Salmonella enterica (pałeczki paraduru) powoduje wystąpienie objawów żołądkowo-jelitowych, czyli zatrucia pokarmowego, o bardzo dużym nasileniu. Konsekwencją mogą być zakażenia narządów wewnętrznych lub choroby stawów. Do zatrucia dochodzi najczęściej przez zainfekowaną żywność. Z tego powodu, szczególnie w czasie wakacji odradza się jedzenie w miejscach, o wątpliwym poziomie czystości i z małym zainteresowaniem innych osób. W warunkach domowych należy pamiętać, że bakterie salmonelli chętnie rozwijają się na skorupce jaj, mięsie kurczaka, lekko rozmrożonych lodach lub niewłaściwie przygotowanych innych potrawach, mleku i jego przetworach.
Bakterie salmonelli przenoszone są również przez muchy oraz gryzonie, konieczne jest więc zabezpieczenie przed nimi żywności, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Objawy salmonelli u dzieci
Pierwsze symptomy pojawiają się zwykle dopiero po upływie 18-24 godzin, od momentu zjedzenia zainfekowanej żywności.
- Silne bóle brzucha,
- Podwyższona temperatura ciała,
- Bóle głowy,
- Silne, intensywne, wodniste biegunki,
- Wymioty o dużym nasileniu.
Czytaj więcej: Objawy salmonelli u dzieci
Leczenie
Salmonellę u dzieci leczy się najczęściej, stosując właściwe nawadnianie organizmu. Ważne jest również dbanie o lekkostrawną dietę. W wielu przypadkach wystarczające jest kilkudniowe stosowanie diety, podanie smeczy, probiotyków lub węgla leczniczego. Jeśli po upływie 2-3 dni nie ustępują dolegliwości, lekarz może zalecić przyjmowanie antybiotyku.
W ciężkich przypadkach, jak również u małych dzieci konieczna jest hospitalizacja. U najmłodszych bakterie salmonelli mogą w krótkim czasie doprowadzić do zagrażającego życiu odwodnienia dlatego, jeśli zauważamy niepokojące dolegliwości, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub udać do szpitala.
W sytuacji gdy dojdzie do rozprzestrzenienia się infekcji, jak również, gdy występuje znaczne osłabienie odporności organizmu, zaleca się leczenie szpitalne w oparciu o antybiotykoterapię i dożylne nawadnianie. Pozostanie w domu, może w konsekwencji doprowadzić do pojawienia się powikłań o toksycznym charakterze, takich jak silne zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej bądź sepsa (posocznica).
Po przyjęciu do szpitala pobierany jest kał chorego dziecka w celu określenia czy uciążliwe i niebezpieczne objawy zostały wywołane właśnie przez salmonellę. Kał badany jest po raz drugi po zakończeniu terapii, aby sprawdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia, gdyż jeśli zostaną w nim jeszcze pałeczki salmonelli, chory może zarażać inne osoby.
Środki ostrożności, czyli jak uniknąć salmonelli
- Gdy rozmrozisz jedzenie, nie zamrażaj go ponownie.
- Surowe ryby, mięso, drób oraz jajka umieszczaj w lodówce, w taki sposób, aby nie miały kontaktu z jedzeniem gotowym do spożycia.
- Unikaj jedzenia tatara oraz innych dań przygotowywanych z surowego mięsa.
- Nie jedz kremów oraz lodów, które nie zostały odpowiednio schłodzone, a przede wszystkim takich, które zostały rozmrożone, a potem ponownie zamrożone.
- Unikaj kupowania mięsa nieznanego pochodzenia.
- Zanim włożysz do lodówki jajka, sparz je wrzątkiem przez 10 sekund – salmonella lubi skorupki jaj.
- Nie jedz potraw, które są niedogotowane czy niedopieczone – wysoka temperatura w czasie obróbki termicznej powoduje niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów.
- Myj ręce przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety, zadbaj, aby dzieci też tak robiły.
- Nie kupuj jedzenia w wątpliwej czystości Fast-foodach.
- Mleko i przetwory kupuj w sprawdzonych sklepach lub od sprawdzonych gospodarzy, unikaj niewielkich straganów, w których nic nie wiesz o pochodzeniu produktu.
Czytaj również: Zatrucie pokarmowe u dzieci – poznaj najważniejsze informacje