Szparagi są bardzo cenione ze względu na swoje wartości odżywcze – dobrze wpływają na serce i cholesterol. Zawierają duży zestaw witamin – C, B1 oraz B2, a także sód, wapń, magnez, karoten, fosfor i wiele innych . Nie są trudne w przygotowaniu, a niektóre z nich można jeść nawet na surowo.
Rodzaje szparagów i jak je przygotowywać
Najpopularniejsze rodzaje szparagów dostępne w sklepach, to szparagi zielone, białe i fioletowe.
Zielone szparagi – są najdelikatniejsze ze wszystkich i nie trzeba ich dodatkowo obierać. Można je zjeść w całości – wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę (nie trzeba jej odkrajać, złamie się w tym miejscu, w którym powinien i pozostanie nam tylko gibka, świeża część). Odpowiednio przygotowane zielone szparagi powinny być chrupiące i jędrne, dlatego należy poddawać je obróbce termicznej bardzo krótko. Bardzo dobrze smakują zarówno ugotowane, jak i smażone, czy pieczone.
Białe – są bardziej łykowate od zielonych i dlatego przed przygotowywaniem powinny zostać obrane z łusek. Należy to robić jednak bardzo delikatnie, aby nie ściąć za dużej ilości szparaga. Najlepiej nadawać się będzie do tego obieraczka do warzyw lub malutki nożyk. Podobnie jak w przypadku zielonych, zdrewniała końcówka powinna zostać ułamana. Białe szparagi nadają się bardzo dobrze do zup, kremów i zapiekanek.
Fioletowe szparagi – są bardzo rzadkie i ciężkie w uprawie. Charakteryzują się słodkawym smakiem, a przygotowuje się je tak samo jak białe, ale niekoniecznie muszą zostać obrane.
Gotowanie
Bez względu na kolor i rodzaj szparagów, który wybieramy dla siebie, proces ich gotowania jest bardzo podobny. Różnić się będzie czas obgotowywania – najkrótszy w przypadku zielonych i najdłuższy w przypadku białych.
Najpowszechniej gotuje się je poprzez nalanie wody na dno wysokiego, wąskiego garnka i doprowadzenie jej do wrzenia. Wtedy ustawiamy warzywa pionowo w garnku, kwiatem do góry. Garnek przykrywamy i na dużym ogniu gotujemy zielone szparagi przez około 3-4 minuty, zaś białe i fioletowe około 10-13 minut. Do wody można dodać cukry, mleka lub soku z cytryny. Warto pamiętać też, że podczas gotowania nie należy solić białych szparagów.
Bardzo dobrze będą smakować też gotowane na parze – jest to dobre rozwiązanie jeżeli nie mamy wysokiego i wąskiego garnka, w którym moglibyśmy ustawić je pionowo.
Znany jest też inny sposób ich przygotowywania. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Później wkładamy warzywa poziomo, tak by tylko połowa szerokości szparaga była zanurzona w wodzie. Gotujemy pod przykryciem podobnie jak w innych przypadkach – zielone przez 3-4 minuty, białe i fioletowe – ok. 10 minut.
Po ugotowaniu powinny pozostać jędrne i nie stracić koloru. Jeżeli je rozgotujemy będą smakowały fatalnie.
Jakie szparagi wybrać?
Najważniejsze jednak, żeby kupić je świeże. Muszą mieć jasne i zamknięte główki oraz połyskujące pędy. Po przełamaniu łodygi, ze świeżego warzywa tryśnie sok. Białe powinny być grubsze, aby po obraniu nie został nam bardzo cienki szparag. W przypadku zielonych – najważniejsze, by miały błyszczący zielony kolor, mogą być zarówno grube, jak i cienkie ponieważ nie będą obierane.