Dieta jest ważnym elementem rozwoju u dzieci. Rodzice na każdym kroku są uczulani, aby pilnować jej zbilansowania i dostarczania wszelkich składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdy nasza pociecha zachoruje, może się zdarzyć, że przestrzeganie podstaw żywienia będzie musiało być zdecydowanie bardziej rygorystyczne, a dodatkowo pojawią się pewne ograniczenia. Tak właśnie wygląda żywienie dziecka w chorobie refluksowej.
Dieta przy chorobie refluksowej u dzieci – co zmienia się w jedzeniu? Jaki produkty są wskazane?
W przypadku dzieci cierpiących z powodu refluksu założenia dietetyczne wykluczają liczne produkty, które spożywamy każdego dnia. Niezwykle istotny staje się również sposób przygotowywania posiłków. Za jedną z najważniejszych zasad uznaje się maksymalne ograniczenie ilości tłuszczu w podawanych dziecku posiłkach. Z uwagi na to zaleca się również wybieranie mięs o niskiej zawartości tłuszczu, takich jak: królik, cielęcina, schab, indyk, chudy drób oraz wieprzowina czy polędwice.
W codziennym jadłospisie dziecka z refluksem sprawdzą się również chude produkty nabiałowe jak jogurty czy kefiry z obniżoną zawartością tłuszczu. Warzywa to produkty istotne w diecie każdego człowieka, nie może ich więc zabraknąć w diecie dziecka, nawet chorego. Przy refluksie można podawać ziemniaki, marchewkę, buraki, szpinak czy kalafior.
Wszystkie dania, jakie będziemy przygotowywać dla naszych dzieci, powinny być gotowane, pieczone w folii, duszone lub gotowane na parze. Doprawić je możemy niektórymi ziołami, takimi jak: świeże oregano, bazylia, koperek, szałwia, rozmaryn i czosnek. Pośród produktów zalecanych wymienia się również ciasta drożdżowe oraz biszkoptowe.
Dzieci borykające się z chorobą refluksową powinny pić przede wszystkim niegazowaną wodę mineralną, jednak dopuszczalne są również ziołowe herbaty, z jednym wyjątkiem w postaci mięty.
Zobacz także: Refluks żołądkowo-przełykowy u dzieci
Czego dziecko nie powinno?
Dieta przy chorobie refluksowej zawiera całą listę produków zakazanych. Ich spożycie jest silnie zabronione, gdyż może prowadzić do zaostrzenia objawów, są to:
- Potrawy smażone – tłuszcz w nich zawarty może prowadzić do podrażnień,
- Tłuste gatunki mięs oraz wędlin – gęsina, kaczka, tłusta wieprzowina, żeberka, golonka, salami, baleron, tłuste kiełbasy, pasztety, salceson,
- Dania typu Fast-food – frytki, hamburgery, hot-dogi i inne,
- Tłuste produkty nabiałowe – serki topione, sery żółte, sery typu fromage, sery pleśniowe,
- Niektóre warzywa – ogórki, cebula czy pomidory,
- Ostre przyprawy – curry, pieprz, ostra papryka, chilli, papryczki peperoni,
- Potrawy zawierające dodatek octu – marynowane warzywa, owoce, grzyby, surówki oraz sałatki doprawiane sosem winegret,
- Słodycze i wyroby czekoladowe – czekolady, batony, torty, ciasta, cukierki,
- Soki: pomidorowy, cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy,
- Napoje gazowane,
- Mocna czarna herbata,
- Herbata miętowa.
Wiele elementów diety refluksowej naszego dziecka pojawi się w międzyczasie. Zalecenia zaleceniami, ale dość powszechnie można znaleźć opisy osób, zmagających się z tą dolegliwością, dotyczące faktu, iż niektóre produkty wcale im nie szkodzą, natomiast nie mogą jeść czegoś, co jest dozwolone. Zadaniem rodzica będzie nauczenie się wspólnie z dzieckiem jego organizmu i funkcjonowania przewodu pokarmowego, aby dieta poskutkowała. Jeśli choroba refluksowa okaże się na nią jednak oporna, lekarz zaproponuje dalsze leczenie.
Czytaj więcej: Leczenie refluksu u dzieci, czyli jak walczyć z chorobą refluksową?