Strona główna Odżywianie Czosnek – naturalny antybiotyk i lek na długowieczność

Czosnek – naturalny antybiotyk i lek na długowieczność

44
0

Czosnek znany jest już od tysięcy lat, zarówno jako dodatek urozmaicający smak potraw, ale również jako naturalny lek na bardzo wiele chorób i zaburzeń. Z historycznych zapisków dowiedzieć się można, że czosnek podawany był już robotnikom budującym piramidy – w celu wzmocnienia ich sił oraz ochrony przed zbierającą swe żniwo czerwonką. Początkowo występował jedynie w dzikiej formie, a jego udomowienie nastąpiło około 5000 lat temu na terenach dzisiejszych Chin oraz Indii. W późniejszych latach zrobił się również bardzo popularny w Europie. Pomimo jego wspaniałych właściwości zdrowotnych wciąż jest mało popularny, co jest spowodowane głównie nieprzyjemnym  jego zapachem oraz ostrym smakiem. Według opinii, wystarczy zjadać jedynie ząbek czosnku dziennie, aby w dosyć krótkim czasie odczuć jego lecznicze właściwości skierowane na różne dolegliwości. Jaki zatem wpływ na zdrowie ma czosnek i kto w szczególności powinien go spożywać?

Skuteczność działania czosnku zwyczajnego, zarówno zjadanego jak i przyjmowanego w innych formach, została uzasadniona naukowo oraz klinicznie już wiele razy. Czosnek został wymieniony w Farmakopei oraz opisany w monografii Światowej Organizacji Zdrowia. Zawiera on bardzo dużo drogocennych substancji oraz minerałów, do których zaliczyć można białko, inulinę, witaminy A, C, B1, B2 oraz PP, a także znaczne ilości magnezu, fosforu, żelaza, siarki, jodu i cynku. To właśnie bogactwo różnorodnych, cennych składników odżywczych sprawiło, że od tylu lat cieszy się on ogromną popularnością.

Czosnek: zwlaczanie infekcji

Główną i pierwotną rolą czosnku było zwalczanie wszelkich infekcji. Tę właściwość zaobserwowano już w starożystności, a obecne badania jedynie ją potwierdzają. Jest udowodnione, że czosnek efektywnie walczy z infekcjami wirusowymi atakującymi układ oddechowy. Do głównych substancji, które są za to odpowiedzialne należą lotne związki  siarki oraz olejków eterycznych. Zwłaszcza te ostatnie, nawet w niedużych stężeniach, zwalczają bakterie beztlenowe wywołujące różnego rodzaju zakażenia jamy ustnej oraz gardła. Czosnek uderza równie efektywnie w groźne paciorkowce oraz gronkowce, a także w mikrobakterie odpowiedzialne za gruźlicę i bakterie okrężnicy.

Antybakteryjne właściwości czosnku

Czosnek jest również sojusznikiem w zwalczaniu dolegliwości bakteryjnych, grzybiczych oraz robaczych. Jest więc zaliczany do łagodnych, naturalnych antybiotyków. Zalecany więc jest podczas zachorowań na grypę oraz w przypadku przeziębienia. Jeżeli chodzi o przeciwgrzybicze działanie czosnku to głównymi procesami jest hamowanie syntezy lipidów w grzybni.

Wpływ czosnku na układ krążenia

Czosnek, podobnie jak np. Aspiryna, zmniejsza lepkość krwi oraz posiada działanie przeciwzakprzepowe. Regularne spożywanie świeżego czosnku zapobiega również zawałowi serca oraz udarowi. Wszystko to za sprawą efektywnego oddziaływania na śródbłonek naczyniowy, co w efekcie powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Równie ważną i pożądaną cechą jest wpływ substancji zawartych w czosnku na redukcję negatywnych zmian miażdżycowych. Według badań prowadzonych na całym świecie, czosnek może redukować również ciśnienie krwi nawet o 10%. Właściwość ta powodowana jest zahamowaniu enzumu ACE.

Wpływ czosnku na układ trawienny

Udowodniono bardzo dobry wpływ czosnku zarówno na układ trawienny jak i na pasożyty w nim żerujące. Już kilkurazowe spożycie czosnku zwiększa wydzielanie żółci, a poprzez regulację pracy jelit zapobiega tak popularnemu dziś problemowi wzdjęć. Jeżeli chodzi natomiast o pasożyty układu pokarmowego to w przypadku pierwszych ich objawów zalecane jest picie nalewki z czosnku – najlepiej na czczo.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here