Czosnek

Czosnek znany jest już od tysięcy lat, zarówno jako dodatek urozmaicający smak potraw, ale również jako naturalny lek na bardzo wiele chorób i zaburzeń. Z historycznych zapisków dowiedzieć się można, że podawany był już robotnikom budującym piramidy – w celu wzmocnienia ich sił oraz ochrony przed zbierającą swe żniwo czerwonką.

Początkowo występował jedynie w dzikiej formie, a jego udomowienie nastąpiło około 5000 lat temu na terenach dzisiejszych Chin oraz Indii. W późniejszych latach zrobił się również bardzo popularny w Europie. Pomimo jego wspaniałych właściwości zdrowotnych wciąż jest mało popularny, co jest spowodowane głównie nieprzyjemnym  jego zapachem oraz ostrym smakiem. Według opinii, wystarczy zjadać jedynie ząbek czosnku dziennie, aby w dosyć krótkim czasie odczuć jego lecznicze właściwości skierowane na różne dolegliwości. Jaki zatem wpływ na zdrowie ma czosnek i kto w szczególności powinien go spożywać?

Skuteczność działania czosnku zwyczajnego, zarówno zjadanego jak i przyjmowanego w innych formach, została uzasadniona naukowo oraz klinicznie już wiele razy. Został wymieniony w Farmakopei oraz opisany w monografii Światowej Organizacji Zdrowia. Zawiera on bardzo dużo drogocennych substancji oraz minerałów, do których zaliczyć można białko, inulinę, witaminy A, C, B1, B2 oraz PP, a także znaczne ilości magnezu, fosforu, żelaza, siarki, jodu i cynku. To właśnie bogactwo różnorodnych, cennych składników odżywczych sprawiło, że od tylu lat cieszy się on ogromną popularnością.

Czosnek: zwalczanie infekcji

Główną i pierwotną rolą czosnku było zwalczanie wszelkich infekcji. Tę właściwość zaobserwowano już w starożytności, a obecne badania jedynie ją potwierdzają. Jest udowodnione, że czosnek efektywnie walczy z infekcjami wirusowymi atakującymi układ oddechowy. Do głównych substancji, które są za to odpowiedzialne należą lotne związki  siarki oraz olejków eterycznych. Zwłaszcza te ostatnie, nawet w niedużych stężeniach, zwalczają bakterie beztlenowe wywołujące różnego rodzaju zakażenia jamy ustnej oraz gardła. Czosnek uderza równie efektywnie w groźne paciorkowce oraz gronkowce, a także w mikrobakterie odpowiedzialne za gruźlicę i bakterie okrężnicy.

Antybakteryjne właściwości

Czosnek jest również sojusznikiem w zwalczaniu dolegliwości bakteryjnych, grzybiczych oraz robaczych. Jest więc zaliczany do łagodnych, naturalnych antybiotyków. Zalecany więc jest podczas zachorowań na grypę oraz w przypadku przeziębienia. Jeżeli chodzi o przeciwgrzybicze działanie czosnku to głównymi procesami jest hamowanie syntezy lipidów w grzybni.

Wpływ czosnku na układ krążenia

Czosnek, podobnie jak np. Aspiryna, zmniejsza lepkość krwi oraz posiada działanie przeciw zakrzepowe. Regularne spożywanie go ś zapobiega również zawałowi serca oraz udarowi. Wszystko to za sprawą efektywnego oddziaływania na śródbłonek naczyniowy, co w efekcie powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Równie ważną i pożądaną cechą jest wpływ substancji zawartych w czosnku na redukcję negatywnych zmian miażdżycowych. Według badań prowadzonych na całym świecie, czosnek może redukować również ciśnienie krwi nawet o 10%. Właściwość ta powodowana jest zahamowaniu enzymu ACE.

Wpływ czosnku na układ trawienny

Udowodniono bardzo dobry wpływ czosnku zarówno na układ trawienny jak i na pasożyty w nim żerujące. Już kilkurazowe spożycie go zwiększa wydzielanie żółci, a poprzez regulację pracy jelit zapobiega tak popularnemu dziś problemowi wzdęć. Jeżeli chodzi natomiast o pasożyty układu pokarmowego to w przypadku pierwszych ich objawów zalecane jest picie nalewki z niego – najlepiej na czczo.

Zobacz także: Biała kapusta i jej wartości odżywcze

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię