Strona główna Odżywianie Chmiel – właściwości zdrowotne  i odżywcze

Chmiel – właściwości zdrowotne  i odżywcze

616
0

Chmiel zwyczajny jest dzisiaj kojarzony zazwyczaj z produkcją piwa. Jednak okazuje się, że roślina ta znalazła zastosowanie również w innych dziedzinach życia. Od setek lat lat zdrowotne właściwości chmielu doceniane są w wielu regionach świata. Roślina ta zbawiennie wpływa na bezsenność oraz uspokojenie, a także jest sprzymierzeńcem w walce z różnymi rodzajami bólu, a nawet łupieżem. Chmiel zwyczajny (łac. Humulus lupulus) zaliczany jest do gatunku byliny z rodziny konopiowatych. W pierwotnej i dzikiej formie występował na terenach południowej europy, a także w Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Obecnie chmiel uprawiany jest w wielu innych miejscach na świecie, gdzie docenia się jego właściwości prozdrowotne oraz smakowe (np. w browarnictwie). Rośnie na glebach wilgotnych, żyznych i dobrze nasłonecznionych. Ciekawostką jest to, że Polska należy do czołówki producentów chmielu na świecie. Co warto zatem wiedzieć o chmielu, aby móc go stosować we wszelakich dolegliwościach?

Chmiel – skład

Skład chmielu bogaty jest w różnorodne związki oraz minerały, które wspomagają pracę wielu narządów w ludzkim ciele. Większość leczniczych właściwości chmielu przypisywana jest działaniu substancji o nazwie ksantohumol, która zaliczana jest do flawonoidów. To właśnie ten związek poddawany był w ostatnich latach wielu badaniom, które dowiodły, że jest on bardzo efektywnym antyoksydantem. Co więcej, ksantohumol uzyskał 4 razy lepsze wyniki niż witamina C – uznawana za bardzo dobry antyoksydant. Chmiel to również garbniki takie jak: taniny, katechiny, flawonole i antycyjanogeny. Dodatkowo znaleźć tu można olejki chmielowe, które nadają roślinie tej charakterystyczny smak i zapach. Zalicza się do nich myrcen, kumuleny beta-kariofilen czy beta-farnezen.

Chmiel na stres oraz bezsenność

Już od setek lat chmiel stosowany jest w przypadkach bezsenności oraz w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Szyszki chmielu oraz znajdujące się w nich substancje, skutecznie hamują przesyłanie bodźców do układu nerwowego, a także spowalniają reakcje w korze mózgowej, przez co wykazują często pożądane działanie uspokajające oraz wyciszające. Standardowy napar z szyszek chmielu przygotować można poprzez zalanie 10 gram produktu wrzącą wodą i pozostawieniu całości do kilkuminutowego zaparzenia. W przypadkach bezsenności powstały napar wypijać należy około 30 – 40 min przed położeniem się do łóżka. Po suszone szyszki chmielu warto udać się do sklepów browarniczych lub zielarskich.

Wpływ chmielu na raka

Badania wykazały, że związki znajdujące się w chmielu mogą być użyteczne w walce z nowotworami, które rozwijają się w zależności od poziomu estrogenu w organizmie ludzkim. W przeprowadzonych eksperymentach udowodniono, że substancje takie jak ksantohumol czy izoksantohumol skutecznie blokowały syntezę estrogenów. Dodatkowo hamowały namnażanie się komórek nowotworowych oraz powodowały obumieranie tych już powstałych.

Chmiel na trawienie

Bardzo częstym skutkiem wypicia butelki piwa jest zwiększone łaknienie. Powodują to substancje odpowiedzialne w chmielu za jego gorycz. To właśnie dzięki nim żołądek wydziela większe ilości soku żołądkowego. Chmiel jest więc zalecany osobom, które borykają się z problemem wzdęć oraz innych dolegliwości ze strony procesów trawiennych.

Chmiel na włosy i skórę

Chmiel stosowany jest również w preparatach i kosmetykach służących do pielęgnacji cery trądzikowej oraz mającej skłonności do zmarszczek. Warto również wspomnieć, że wyciąg z szyszek chmielowych bardzo często umieszczany jest w składzie różnego rodzaju szamponów i odżywek do włosów – zarówno tych przetłuszczających się jak i ze skłonnością do łupieżu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here