Strona Główna Tagi Trawienie

Tag: trawienie

Niepokojące skurcze brzucha – sprawdź, co może być przyczyną

Układ pokarmowy to wyspecjalizowana grupa narządów, która umożliwia pobieranie, trawienie i wchłanianie pokarmu oraz wydalanie niestrawionych resztek. Wszystko, co jemy, najpierw przez jamę ustną...

Refluksowa choroba przełyku czy dyspepsja?

Refluksowa choroba przełyku (GERD) oraz dyspepsja są częstymi chorobami górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dyspepsja charakteryzuje się bólem brzucha trwającym ponad miesiąc, GERD natomiast z...

Fakty i mity na temat aspartamu

Aspartam to słodzik, który jest dodawany do wielu produktów spożywczych zamiast cukru. Powstał w latach 90 i stał się zbawieniem przede wszystkim dla diabetyków...

Niestrawność: diagnozowanie, przyczyny, rodzaje i leczenie niestrawności

Przewlekłe lub nawracające problemy z trawieniem i towarzyszący temu ból w nadbrzuszu trwający przynajmniej cztery tygodnie to efekt życia w stresie, stosowania złej diety...

Właściwości lecznicze kminku zwyczajnego

W dobie coraz to popularniejszej medycyny naturalnej wzrasta również zainteresowanie ziołolecznictwem. Nie ma oczywiście w tym nic dziwnego, ponieważ w Polsce występuje bardzo dużo...

Nietolerancja laktozy – choroba przewodu pokarmowego

Jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja laktozy czyli nietolerancja cukru występującego w mleku. Zaburzenie trawienia i wchłaniania węglowodanów wynikające z genetycznie uwarunkowanych...

Amylaza trzustkowa – charakterystyka, objawy, rozpoznanie

Za produkcję i wytwarzanie amylazy trzustkowej odpowiada przede wszystkim trzustka. Amylaza trzustkowa jest to jeden z enzymów trawiennych uczestniczący w bardzo ważnym  procesie trawienia...

Domowe sposoby na zaparcia – porady dietetyka

Zaparcia są często występującym problemem i nie warto, abyś to bagatelizował. Sprawdź w jaki sposób radzić sobie z zaparciami domowymi sposobami.  Do tematu należy...

Buraki – ich właściwości oraz wpływ na zdrowie

Jedno z najpopularniejszych warzyw uprawnych w Polsce jakim są buraki ćwikłowe, wciąż pozostaje niedoceniony pomimo wielu bardzo pozytywnych właściwości. Gatunek ten należy do rodziny...

Czerwona herbata – dlaczego warto ją pić?

Czerwona herbata, choć ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach, nie jest powszechnie lubiana, powinna znaleźć się w jadłospisie większości osób. Jest kojarzona...

Hipoksja- objawy i skutki

Zazwyczaj niedotlenienie rozpoznaje się na podstawie badania fizykalnego i przy użyciu monitorów tlenu (pulsoksymetrów), określających poziom tlenu w próbce gazometrycznej krwi i może obejmować...

Detoks jelit- domowe sposoby

- Reklama -

Wybór redakcji