Owoce cytrusowe są nie tylko ładne i aromatyczne, lecz także bardzo zdrowe. Zaliczamy do nich cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty. Zwiększają odporność i pomagają w walce z rakiem. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu!

Bogate źródło witamin i minerałów

Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C, dlatego wzmacniają system odpornościowy. Dodatkowo wspaniale wygładzają i ujędrniają skórę. Jedna średnia pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Owoce cytrusowe zawierają też dużo innych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje każdego dnia. Dostarczają dużą ilość witamin z grupy B, potas, fosfor, magnez i miedź. Dodatkowo są bogate w związki roślinne, mające liczne korzyści zdrowotne. Słyną z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Związki te obejmują ponad 60 odmian flawonoidów, karotenoidów i olejków eterycznych.

Dowiedz się: Jak zwiększyć poziom glutationy >>

Owoce cytrusowe: dobre źródło błonnika

Jak pokazują badania, w cytrusach znajduje się dużo błonnika. Ma szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawia trawienie i pomaga w utracie wagi. Pomarańcze są szczególnie bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Niskokaloryczne owoce cytrusowe

Jeśli próbujesz zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać prawidłową wagę, koniecznie włącz do diety wspomniane owoce. Nie zawierają dużo kalorii, ale znajduje się w nich dużo wody i błonnika, co zwiększa uczucie sytości.

Kaloryczność:

  • 1 mała mandarynka: 35
  • 1 średnia pomarańcza: 62
  • ½ różowego grejpfruta: 52
  • ½ białego grejpfruta: 39
  • Sok z 1 cytryny: 12.

Owoce cytrusowe zmniejszają ryzyko kamicy nerkowej

Kamienie nerkowe to kryształki minerałów, które wywołują silne dolegliwości bólowe. Mogą się tworzyć, gdy mocz jest bardzo skoncentrowany lub gdy  znajduje się w nim większa niż normalnie ilość minerałów. Jeden z rodzajów kamieni nerkowych spowodowany jest niskim poziomem cytrynianu w moczu.

Wiele owoców i warzyw, zwłaszcza owoców cytrusowych, może podnieść poziom cytrynianu w moczu. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Picie i jedzenie owoców cytrusowych może stanowić alternatywę naturalną suplementów. 

Profilaktyka chorób nowotworowych

Systematyczne jedzenie owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów. Regularne picie lub jedzenie grejpfrutów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc. Inne badania sugerują, że owoce cytrusowe mogą chronić przed rakiem przełyku, żołądka, piersi i trzustki. Zawarte w nich flawonoidy najprawdopodobniej blokują ekspresję genów odpowiedzialnych za różne choroby, w tym nowotwór.

cytrusy
Unsplash.com

Zdrowe serce

Owoce cytrusowe mogą być zdrowe dla naszego serca. Włącz je do swojej diety, by zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. 

Grejpfruty obniżają skurczowe ciśnienie krwi. Kilka związków w owocach cytrusowych poprawia wskaźniki zdrowia serca. Błonnik rozpuszczalny i flawonoidy poprawiają poziom cholesterolu poprzez podwyższenie dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Zawierają silne antyoksydanty, wspierające pracę serca.

Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona.  Mają właściwości przeciwzapalne, dlatego obniżają ryzyko schorzeń układu nerwowego. Chronią komórki mózgowe i poprawiają funkcje mózgu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj