Jednym z najpopularniejszych w Polsce olejów od zastosowań na zimno jest oliwa z oliwek. Olej ten jest otrzymywany w procesie tłoczenia miąższu owoców oliwki. Ze względu na temperaturę, w której odbywa się tłoczenie rozróżnia się tłoczenie zimne oraz gorące. To pierwsze realizowane jest w temperaturze nie przekraczającej 27ºC, gorące natomiast powyżej tej granicy temperatur.
Olej ten charakteryzuje się zmiennym zabarwieniem od żółtozielonego po złocistożółty. W niższych temperaturach (poniżej 15ºC) olej mętnieje, ale jest to proces całkowicie odwracalny. Warto również pamiętać, że miejsce przechowywania tego produktu powinno być całkowicie zacienione, gdyż promienie słoneczne mogą przyspieszać procesy jego starzenia.
Olej oliwkowy jest znany już od setek lat, a jego właściwości zdrowotne jak i odżywcze były doceniane już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Oprócz celów spożywczych używano go do zasilania lamp oraz do celów kosmetycznych i higienicznych. Co warto jeszcze wiedzieć o tym oleju? Jakie właściwości zdrowotne posiada oraz kto w szczególności powinien ją spożywać?
Skład oliwy z oliwek
Produkt ten jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają działanie wielu narządów w ludzkim ciele, a także przyczyniają się do poprawy jakości krwi. 100 gram oleju oliwkowego to wartość energetyczna 884 kcal. Ta sama ilość produktu dostarcza również 14.86 gram kwasów tłuszczowych nasyconych, w skład których wchodzą m.in. kwas laurynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas arachidowy oraz kwas mirystynowy. W 100 gramach tego oleju występuje około 70 gram kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, do których zalicza się kwas oleopalmitynowy, kwas oleinowy i kwas eikozenowy. Jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe wielonienasycone to jest ich tutaj 10.61 gram. W ich skład wchodzą kwas linolowy i kwas α-linolenowy. Warto również dodać, że w 100 gramach oliwy znajduje się także 60.2 µg witaminy K, 14.35 mg witaminy E, 0.56 mg żelaza, 1 mg potasu oraz 2 mg sodu.
Zobacz również: Kwasy omega 3 – bezcenne źródło zdrowia
Oliwa na krew
Prozdrowotne właściwości tego produktu to w znacznej mierze zasługa jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których jest tutaj bardzo dużo. W pierwszej kolejności wspomnieć należy, że związki te zbawiennie wpływają na poziom złego cholesterolu we krwi, ponieważ skutecznie go obniżają podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Oliwa z oliwek jak i inne produkty o podobnej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych są więc zalecane osobom znajdującym się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na miażdżycę. Warto również wspomnieć, że olej ten pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, a zawarte w nim witaminy chronią przed zakrzepicą. Badania wykazały również antynowotworowe właściwości tego produktu, gdyż zawiera ona wolne rodniki będące bezpośrednią przyczyną powstawania różnego rodzaju nowotworów.
Na układ trawienny
Oliwa ta jest znakomitym lekarstwem, które może posłużyć w zwalczaniu kamicy żółciowej, zaparć czy nieżytu. Badania dowiodły, że zbawiennie wpływa również na owrzodzenia układu pokarmowego – zwłaszcza żołądka. Warto również wspomnieć, że regularne jej spożywanie nie pozostanie bez pozytywnego wpływa na procesy trawienne i usuwanie toksyn z jelit.
Do zastosowań zewnętrznych
Pomimo tego, że oliwa z oliwek jest głównie produktem spożywczym, warto pamiętać, że można ją wykorzystywać również w innych celach – np. w kosmetyce. Mydła, balsamy oraz szampony z dodatkiem związków występujących w tym produkcie znakomicie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. W przypadku tych ostatnich, zapobiega ich łamaniu i rozwarstwianiu.
Przeczytaj także: Olej z pestek winogron – właściwości lecznicze i wartości odżywcze