Strona główna Odżywianie Olej z pestek winogron – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Olej z pestek winogron – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

101
0

Obecnie na rynku dostać można bardzo wiele różnych olejów, do produkcji których używa się najróżniejszych produktów. Najczęściej spotykanymi są oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, słonecznikowy czy z pestek winogron. To właśnie ten ostatni wzbudza wiele kontrowersji, które związane są z niekorzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Jednak olej z pestek winogron w swym składzie zawiera wiele cennych mikro i makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka. Warto jednak pamiętać o tym, że popularność tego produktu wzięła się głównie z kampanii reklamowych, które zachwalały dobroczynny wpływ na zdrowie kwasów omega-6. Po latach badań okazało się jednak, że jest ich zbyt dużo i mogą one powodować wiele schorzeń. Co warto więc wiedzieć o oleju z pestek winogron, który w ostatnim czasie stał się tak bardzo kontrowersyjnym produktem spożywczym? Do jakich niespożywczych celów można go stosować?

Olej z pestek winogron skład

Od wielu lat olej z pestek winogron znajduje się w diecie wielu osób na całym świecie. Oprócz niekorzystnego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 olej ten zawiera związki, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. 100 ml tego oleju to wartość energetyczna 884 kcal. Ta sama ilość produktu w swym składzie zawiera również 8 mg witaminy E. Olej ten to praktycznie w 100 procentach same tłuszcze. W 100 gramach produktu znajduje się 10.75 gram kwasów tłuszczowych nasyconych. Jeżeli chodzi o kwasy nienasycone to znaleźć tu można 20.58 gram kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i 68.65 gram kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Zawartość omega-3 to około 0.16 gram, a omega-6 blisko 68.5 gram. Widać zatem, że ich stosunek jest porażająco duży, co bezpośrednio przekłada się na właściwości lecznicze. W skład kwasów tłuszczowych nasyconych wchodzą: kwas palmitynowy (około 7%) oraz stearynowy (około 4%).

Olej z pestek winogron – korzyści

Okazuje się, że korzystnych właściwości zdrowotnych oleju z pestek winogron nie ma niestety aż tak dużo. Cennym składnikiem tego produktu jest witamina E. Związek ten korzystnie wpływa na poziom złego cholesterolu we krwi obniżając go i utrzymując na odpowiednim poziomie. Witamina ta jest również zaliczana to przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników powodujących różnego rodzaju choroby oraz nowotwory.  Warto również wspomnieć, że zanotowano jej pozytywny wpływ na skórę, a także na układ nerwowy.

Olej z pestek winogron – wady

Wiele osób, które kupuje zdrowe oleje tłoczone na zimno, robi to z przekonaniem o zawartych w nich nienasyconych kwasach tłuszczowych, które za sprawą kampanii reklamowych stały się tak bardzo popularne. Wiele publikacji naukowych z dziedziny żywienia i dietetyki zaleca, aby stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1:1. O ile w większości produktów jak olej lniany czy z ostropestu proporcje te są mniej więcej zachowane, to w oliwie z pestek winogron proporcja ta wynosi aż 700:1! Zbyt duża ilość kwasów
omega-6 skutkuje między innymi upośldzeniem działania układu odpornościowego, stanami zapalnymi, zaburzeniami hormonalnymi czy nieprawidłową pracą hormonu tarczycy.

Olej z pestek winogron na skórę i włosy

Olej z pestek winogron od wielu lat jest z powodzeniem stosowany w kosmetologii. Cechuje się tym, że łatwo się wchłania nie pozostawiając śladów, a także nie wywołuje reakcji alergicznych. Olej ten znakomicie redukuje zmarszczki, regeneruje komórki skóry, a także chroni keratynocyty przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Warto również wspomnieć, że związki zawarte w pestkach winogron pozytywnie wpływają na włosy poprawiając ich kondycję i redukując łamliwość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here