fot. elements.envato.com

Kwasy Omega 3 dają nam wiele korzyści, zapobiegają chorobom, usprawniają wszystkie procesy życiowe i poprawiają nastrój. Pomagają również dłużej cieszyć się młodością. Ale nie tylko dlatego kwasy omega 3 są tak istotne w naszej diecie.

Kwasy te zaliczamy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nazywane są również niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, między innymi dlatego, że składają się na budulec naszych komórek. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wyprodukować, dlatego to my musimy mu je dostarczać poprzez pożywienie.

Kwasy omega 3 – źródło kwasów

Kwasy omega 3 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, halibut, śledź, makrela, sardynki, dorsz oraz owoce morza. Te ryby morskie są tak wartościowe ze względu na znajdujący się w nich tłuszcz.  Kwasy te możemy znaleźć również w soi, orzechach włoskich, rzepaku i nasionach lnu.

Działanie

Działanie na rozum i wzrok

Kwasy omega 3 mają wpływ na pracę i kształtowanie się naszego mózgu. Poprawiają jego ukrwienie i ulepszają przepływanie bodźców nerwowych pomiędzy substancją szarą a białą. Kwasy te pracują na to już od początku życia płodu. Udowodnione jest, że jeżeli kobieta w trakcie ciąży dostarcza do organizmu odpowiednią ilość kwasów omega-3, to dziecko rodzi się inteligentniejsze.

Dzieci, które dostarczają do organizmu odpowiednią dawkę kwasów  rozwijają się o wiele szybciej i sprawniej, nie wykazują trudności czy problemów z koncentracją, a także są sprawniejsze ruchowo.

Działanie na serce i kości

Udowodniono, że dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tych kwasów, to znaczy np. spożywanie co najmniej jednej ryby tygodniowo, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca o ponad 50%. Kwasy tłuszczowe zapobiegają także arytmii serca, dzięki temu osoby, których dieta jest bogata w te kwasy, umierają na zawał znacznie rzadziej niż te, które mają niedomiar tych kwasów.

Zobacz wpływ kwasów na układ krążenia >>

Kwasy omega 3 rozrzedzają krew a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, zapobiegają też stanom zapalnym w tętnicach, powodujących ich stwardnienie, bilansują poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza szybkość rozwijania się miażdżycy.

Ponadto usprawniają i przyspieszają wchłanianie wapnia, dlatego są nam niezbędne do tego, aby mieć mocne i zdrowe kości. Odpowiednia ilość tych kwasów w organizmie zapobiega zapaleniu stawów oraz pomaga przy występujących już chorobach reumatycznych i leczeniu osteoporozy.

Działanie na układ odpornościowy i alergie

Kwasy omega-3 wspomagają naturalną odporność organizmu, pomagają też uniknąć alergii oraz pomagają w leczeniu tych już występujących.

Czym skutkuje ich niedobór?

Zbyt mała ich dostarczana do organizmu ma wpływ na rozwój dzieci oraz na zdrowie dorosłych. Może bowiem spowodować kłopoty z pamięcią oraz zaburzenia emocjonalne. Niedomiar tych kwasów tłuszczowych u kobiet w ciąży może spowodować retinopatię wcześniaków. U dzieci, u których dieta jest uboga w te cenne kwasy, istnieje większe zagrożenie wadą wzroku w przyszłości.  Niedobór kwasów omega-3 u osób starszych może wywołać zwyrodnienie plamki żółtej, które jest najczęstszą przyczyną całkowitej utraty wzroku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj