Strona główna Odżywianie Wino Szczepy win – poradnik dla początkującego sommeliera

Szczepy win – poradnik dla początkującego sommeliera

1774
0
UDOSTĘPNIJ
Szczepy win
Szczepy win (fot. Shutterstock)

Bez przesadnego uproszczenia można powiedzieć, że wino to głównie szczep winorośli z którego zostało wykonane, do tego dochodzi miejsce, w którym winorośl ta dojrzewała i owocowała, klimat jaki w danym roku panował i winiarz, który to wszystko połączył i zamienił w szlachetny trunek. Zatem to głównie użyte do procesu fermentacji owoce winorośli decydują o smaku, aromacie i kolorze wyprodukowanego wina.

Obecnie wyróżnia się ok. 16 000 szczepów/odmian winogron, ale nieliczne nadają się do produkcji win. Ponad 95 % światowej produkcji win opartej jest na 50 najbardziej popularnych szczepach winogron. Większość odmian używanych do produkcji win pochodzi z europejskiej rodziny Vitis vinifera, czyli winorośli właściwej. Ale równie często odmiany te są hybrydą z gatunkami pochodzącymi z Ameryki Północnej tj. Vitis labrusca, Vitis rupestris i Vitis riparia. Pochdne gatunku Vitis vinifera harakteryzuje szczególnie wysoką jakość owoców i produkowanego z nich wina, Amerykańskie odmiany Vitis cechuje zaś odporność na choroby i szkodniki.

Szczepy win
Szczepy win (fot. Shutterstock)

Gatunki Vitis należą do najstarszych roślin uprawnych. Vitis Vinifera została udomowiona około 4000 roku p.n.e. na terenie dzisiejszej Gruzji i Armenii. Dzisiejsza winorośl winna to zatem wynik ponad 6000 lat uprawy i selekcji Vinitis vinifera przez człowieka. Ale człowiekowi pomogła również sama natura. Vitis Vinifera, jak i jej późniejsi przodkowie to gatunki niestabilne genetycznie. Na przestrzeni wieków często dochodziło do spontanicznych mutacji w obrębie winorośli, efektem czego jest dziesiątki tysiące klonów, czyli pododmian winorośli.

Selekcja winorośli przez tysiące lat odbywała się głównie na skutek przystosowywania się danej odmiany do specyficznych warunków klimatycznych i glebowych. Selekcja dokonywana przez człowieka poszerzona była również o możliwości i efekty pracy winiarskiej dokonywanej na owocach danego szczepu. Efektem selekcji naturalnej jak i celowej są dzisiejsze odmiany użytkowe.

O tym, że dzisiejsze szczepy winne to w dużej mierze także hybrydy Vitis vinifera z gatunkami Vitis z Ameryki Północnej zadecydował szkodnik filoksera (Phylloxera vastatrix). Larwa tego owada żeruje na korzeniach krzewów winnych powodując ich powolne obumieranie. Ponieważ szkodnik ten pochodzi z Ameryki Północnej, tutaj również wyodrębniły się pierwsze gatunki oporne na filokserę, głównie dzięki wykształceniu grubej powłoki drzewnej wokół korzeni. Sadownicy postanowili wykorzystać ten fakt i od początków XX wieku szczepią krzewy odmian europejskich na podkładkach wyhodowanych z odpornych na filokserę winorośli amerykańskich. Zjawisko to zapoczątkowało określanie odmian winorośli mianem szczepów.

Szczepy wina: cechy charakterystyczne każdego szczepu winnego:

  • kolor, wielkość i smak owoców;
  • plenność szczepu i czas dojrzewania owoców;
  • kształt i ilość liści na krzewie winnym;
  • dynamika wzrostu krzewu ,
  • przystosowanie do panującego klimatu oraz gleby;
  • odporność na choroby i szkodniki.

Najpopularniejsze szczepy win czerwonych:

  • Cabernet sauvignon   – USA (Kalifornia), Australia, Chile, Francja (Bordeaux), Włochy, Afryka Południowa;
  • Merlot   – Francja (Bordeaux), Australia, Nowa Zelandia, Włochy, USA (Kalifornia), Chile, Węgry;
  • Pinot Noir   – Francja (Burgundia), Nowa Zelandia, Australia, Niemcy, Austria, Włochy, USA (Oregon), Chile;
  • Syrah / Shiraz   – Francja (Dolina Rodanu), Australia, USA (Kalifornia);
  • Cabernet franc   – Francja (Bordeaux, Dolina Loary), USA, Argentyna, Nowa Zelandia;
  • Tempranillo   – Hiszpania, Portugalia, Argentyna;
  • Malbec   – Francja (Bordeaux), Argentyna;
  • Barbera   – Włochy, USA (Kalifornia), Argentyna;
  • Gamay   – Francja (Beaujolais), Austria, Niemcy, Węgry;
  • Grenache / Garnacha   – Hiszpania, Francja, Australia;
  • Carignan   – Hiszpania, Włochy, USA (Kalifornia);
  • Nebbiolo   – północno -zachodnie Włochy;
  • Pinotage   – RPA;
  • Sangiovese   – Włochy (Toskania);
  • Zinfandel   – USA (Kalifornia), Australia, Włochy;
  • Nero d’Avola   – Włochy (Sycylia), Francja;
  • Corvina   – Włochy;
  • Mourverde   – Hiszpania;
  • Touriga nacional   – Portugalia;
  • Tinta barroca   – Portugalia.

Najpopularniejsze szczepy win białych to:

  • Chardonnay   – Francja (Burgundia,  Szampania), Kalifornia,  Australia;
  • Riesling   – Niemcy, Francja, Alzacja, Australia, Nowa Zelandia, USA;
  • Sauvignon blanc   – Francja (Dolina Loary, Bordeaux), Nowa Zelandia, Chile, Niemcy, Austria;
  • Muscat   – Francja (Alzacja, południowa Francja), Australia, Włochy, Hiszpania;
  • Pinot blanc   – Włochy, Austria, Francja (Alzacja), Niemcy, Austria;
  • Gewürztraminer   – Francja (Alzacja);
  • Semillon   – Francja (Bordeaux), Australia, Portugalia;
  • Trebbiano   – Włochy, Francja;
  • Chenin blanc   – Francja (Dolina Loary), RPA;
  • Palomino   – Hiszpania;
  • Furmint   – Węgry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpis komentarz
Wpisz swoje imię