Jak zrobić ciasto na pizzę

Pizzę lubi chyba każdy, niezależnie od wieku i diety. Niezależnie od dodatków, jakie lubimy i jakie wybieramy, największym sekretem dobrej pizzy jest jej spód – ciasto. Jeżeli mamy opanowane przyrządzanie wyśmienitego spodu na pizzę, to nawet najprostsze składniki – ser i pomidory, zrobią furorę na obiedzie. Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? Prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów.

Każdy z nas pa własne preferencje – czy cisto ma być grube, puszyste, a może super cienkie? Osoby dbające o linię mogą wybrać ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej. Najlepszym wyborem będzie mąka luksusowa, czyli mąka nr 500. We Włoszech ten rodzaj mąki oznaczany jest numerem 00. W sklepach dostępne są też mąki, które, jak zapewnia producent, idealnie nadają się na spód do pizzy. Oczywiście pizza wyjdzie także na większości innych rodzajach mąki, więc warto eksperymentować, by wyłapać ten smak, który nam najbardziej odpowiada. Od rodzaju mąki będzie też zależeć sprężystość ciasta.  Ciasto najlepiej jest wyrabiać ręką, ale jeżeli nie mamy wprawy – placki można rozwałkowywać tradycyjnym wałkiem. Jako dodatek do cista można używać również ziół, wtedy piasto zaskoczy nie tylko kolorem, ale też smakiem.

Skoro znamy już podstawy wyboru mąki, zapoznajmy się z kilkoma ciekawymi i prostymi przepisami, jak ją wykorzystać do naszej pizzy.

Podstawowy przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

Ok. 500 g mąki luksusowej

1 szklanka letniej przegotowanej wody

50 g drożdży (najlepsze będą świeże drożdże)

1 łyżka cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól – do smaku

 

  1. Przygotowujemy drożdże – rozpuszczamy je w letniej wodzie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, po czym dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz drożdże, po czym wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
  3. Z ciasta formujemy kulę i natartą oliwą odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy ciasto na 4 porcje i formujemy mniejsze kule.
  5. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na taką grubość, jaką chcemy uzyskać. Należy pamiętać, że podczas pieczenia ciasto jeszcze podrośnie.
  6. Teraz wystarczy tylko nałożyć sos oraz dodatki. Pizza powinna się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.

Nieco szybszy przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

1 ½ szklanki mąki (dowolna pszenna)

½ szklanki przegotowanej letniej wody

2 łyżki oleju roślinnego

3 g drożdży instant

Sól, cukier do smaku

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami.
  2. Dodajemy olej, sól, cukier oraz stopniowo wlewaną wodę i wszystko mieszamy.
  3. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki.
  4. Pozostawiamy ciasto na około 20-30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem).
  5. Podobnie, jak w poprzednim przepisie – rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na preferowana grubość.
  6. Na przygotowane ciasto nakładamy odpowiednie dodatki i całość pieczemy w temperaturze 220 stopni, na najniżej blaszce piekarnika. Pizza będzie gotowa w 10-15 minut.

Przepis na cisto na pizzę bez drożdży

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (dowolnej)

1/3 szklanki oleju

2/3 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sól, pieprz, zioła – do smaku

  1. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy do czasu uzyskania jednolitej, sprężystej masy.
  2. Formujemy kulę.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na odpowiadającą nam grubość i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  4. Dodajemy sos i dodatki, po czym pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis na dietetyczne ciasto na pizzę

Składniki:

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka drożdży instant

1 łyżeczka oleju

½ szklanki mąki pełnoziarnistej

½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Sól, cukier, pieprz – do smaku

  1. Drożdże mieszamy z odrobiną cukru oraz 50 ml wody, po czym odstawiamy na około 10 minut.
  2. Łączymy rosnące drożdże z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto na sprężystą masę.
  3. Z ciasta formujemy kulę i natartą oliwą odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie bijemy ciasto, by pozbyć się pęcherzy powietrza ze środka.
  5. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy z nich kule, które następnie rozwałkujemy.
  6. Dodajemy sos i dodatki, po czym pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

 

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię