Strona główna Tagi Odżwywianie

Tag: odżwywianie

Jakie są witaminy? Zbiór podstawowych informacji o witminach

Wyróżniamy dwie grupy witamin - rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Stosowanie tych drugich musi być prowadzone w ścisłej współpracy z lekarzem.

Parzenie kawy na 5 sposobów. Sprawdź jak zrobić pyszną kawę

Parzenie kawy to przyjemny i miły rytuał. W domowych warunkach możemy przygotować kawę na kilka sposobów. Prezentujemy kilka z nich. Smacznego !

Znaczenie diety w chorobach autoimmunologicznych

Dieta jest jednym z najważniejszych elementów wpływających na ograniczenie rozwoju chorób autoimmunologicznych. Z badań wynika, że zaledwie 25 proc. chorób o podłożu autoimmunologicznym jest spowodowanych...

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) i jej właściwości

Nasiona Chia to bogactwo kwasów omega 3, błonnik oraz ogromna ilość witamin i minerałów. Tylko kilka składników, które posiadają nasiona Chia i chociaż cała...

Jak przygotować się do gastroskopii?

Historia gastroskopii sięga końca IX wieku, kiedy to polski profesor Mikulicz po raz pierwszy obejrzał wnętrze żołądka człowieka. W tym czasie badanie to było...

Gastroskopia – opis badania

Gastroskopia, gastrofiberoskopia, GFS, panendoskopia - endoskopowa metoda diagnostyczna górnego odcinka przewodu pokarmowego, od przełyku poprzez żołądek do dwunastnicy. Nazwa badania gastroskopia pochodzi z języka...

Antyoksydanty – jak wpływają na człowieka

Antyoksydanty wspierają w naszym organizmie mechanizmy obronne, a także mają pozytywny wpływ na opóźnienie procesu starzenia naszego ciała. Te powszechnie spotykane składniki w codziennej...

Co to jest metionina?

Metionina jest organicznym związkiem chemicznym (należy do tzw. aminokwasów kodowanych, jest obojętna elektrycznie). Wraz z cysteiną, metionina jest aminokwasem, który zawiera siarkę. Duże ilości...

L-Lizyna – znaczenie dla człowieka

Lizyna należy do dwudziestu aminokwasów białkowych najczęściej występujących. Jest polarnym aminokwasem, organicznym związkiem chemicznym. Należy do tzw. aminokwasów niezbędnych, które muszą być dostarczone wraz...

Bor – pierwiastek kości

W 1808 roku trzej chemicy Humphry Davy, Joseph Louis Gay - Lussac i Louis Jacques Thenard odkryli bor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego borium....

Wybór redakcji