Strona główna Tagi Odżwywianie

Tag: odżwywianie

Znaczenie diety w chorobach autoimmunologicznych

Dieta jest jednym z najważniejszych elementów wpływających na ograniczenie rozwoju chorób autoimmunologicznych. Z badań wynika, że zaledwie 25 proc. chorób o podłożu autoimmunologicznym jest spowodowanych...

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) i jej właściwości

Nasiona Chia to bogactwo kwasów omega 3, błonnik oraz ogromna ilość witamin i minerałów. Tylko kilka składników, które posiadają nasiona Chia i chociaż cała...

Jak przygotować się do gastroskopii?

Historia gastroskopii sięga końca IX wieku, kiedy to polski profesor Mikulicz po raz pierwszy obejrzał wnętrze żołądka człowieka. W tym czasie badanie to było...

Gastroskopia – opis badania

Gastroskopia, gastrofiberoskopia, GFS, panendoskopia - endoskopowa metoda diagnostyczna górnego odcinka przewodu pokarmowego, od przełyku poprzez żołądek do dwunastnicy. Nazwa badania gastroskopia pochodzi z języka...

Antyoksydanty – jak wpływają na człowieka

Antyoksydanty wspierają w naszym organizmie mechanizmy obronne, a także mają pozytywny wpływ na opóźnienie procesu starzenia naszego ciała. Te powszechnie spotykane składniki w codziennej...

Co to jest metionina?

Metionina jest organicznym związkiem chemicznym (należy do tzw. aminokwasów kodowanych, jest obojętna elektrycznie). Wraz z cysteiną, metionina jest aminokwasem, który zawiera siarkę. Duże ilości...

L-Lizyna – znaczenie dla człowieka

Lizyna należy do dwudziestu aminokwasów białkowych najczęściej występujących. Jest polarnym aminokwasem, organicznym związkiem chemicznym. Należy do tzw. aminokwasów niezbędnych, które muszą być dostarczone wraz...

Bor – pierwiastek kości

W 1808 roku trzej chemicy Humphry Davy, Joseph Louis Gay - Lussac i Louis Jacques Thenard odkryli bor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego borium....

Fluor – minerał zdrowych zębów

Nazwa fluoru pochodzi od jego właściwości, łacińskie fluere znaczy płynąć (fluor obniża temperaturę topnienia innych minerałów).  Dwaj inni badacze Humphry Davy i Andre Amperem...

Glicyna – rola i znaczenie dla człowieka

Glicyna, z j. łacińskiego Acidum aminoaceticum, jest najprostszym spośród dwudziestu standardowych aminokwasów biogennych.  Kwas 2 - aminoetanowy, organiczny związek chemiczny. Jest aminokwasem endogennym, co...

Wybór redakcji