fot. elements.envato.com

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, a przepisy na roślinne dania zaskakują swoim bogactwem. Jedni wybierają weganizm ze względu na zdrowie, drudzy ze względu na troskę o klimat i zwierzęta. Są i tacy, dla których wegańskie dania są ciekawym urozmaiceniem diety. Bez względu na powody przechodzenia na weganizm, jedna kwestia jest bardzo ważna – tłuszcze.

Jakie produkty roślinne są najlepszym źródłem tłuszczów?

Wbrew pozorom nie brak roślinnych produktów, w których znajdują się cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Jednym z głównych ich źródeł są oleje roślinne, których asortyment stale się poszerza. Wśród tych, które są szczególne zalecane, znajduje się olej rzepakowy oraz lniany. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych w diecie wegańskiej jest też oliwa z oliwek, która świetnie sprawdzi się jako składnik lekkich i zdrowych sałatek.

Dieta wegańska chętnie korzysta też z takich dodatków, jakimi są nasiona oraz pestki. Dlaczego? Bo są one źródłem wielu witamin i minerałów, a przy okazji zawierają sporo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Pestki dyni i słonecznika, orzechy – oto niewielkie dodatki, dzięki którym dieta wegańska stanie się jeszcze zdrowsza. Tłuszcze pojawiają się też w nasionach lnu oraz w algach morskich, z których można wyczarować wiele wspaniałych potraw.

Efekt? Dieta wegańska nie musi wiązać się z brakiem odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych w diecie. Wystarczy, że będą się w niej pojawiały wymienione wyżej składniki, a nasz organizm zyska solidne wsparcie w postaci wartościowych kwasów tłuszczowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj