Miłośników kawy zapraszamy na kawę mrożoną. Jest niezastąpiona w letnie upalne dni. Doskonale orzeźwia i jest chwilą przyjemności podczas ciężkiego dnia. Jak ją przygotować samemu w domu? Przeczytaj nasz poradnik.
Czego potrzebujemy do zrobienia mrożonej kawy?
Niezbędne będzie duże naczynie (miska), w którym będziemy robić mrożoną kawę. Warto też zastanowić się nad wyborem kawy – ważne jest, aby była jakościowo dobra. Musimy też wybrać cukier – waniliowy lub zwykły.
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 filiżanki mleka
- 3/4 filiżanki wrzątku do zaparzenia kawy
- 2 łyżeczki cukru
Od czego zaczynamy?
W naczyniu zaparzamy kawę i zalewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy cukier wedle uznania i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany roztwór pozostawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnej kawy wlewamy wcześniej schłodzone mleko i ubijamy mikserem do powstania piany. Następnie wkładamy tak przygotowaną kawę na 15 minut do zamrażarki. Gotowe.
Inne sposoby na przyrządzenie kawy mrożonej
Kawę mrożoną można urozmaicać i robić ją na wiele sposobów. Można ją przyrządzić za pomocą miksera, w shakerze, dodać kostek lodu lub kostek lodu zrobionego z kawy. Można też dodać gałkę ulubionych lodów. Poniżej gotowe pomysły.
Kawa mrożona z dodatkiem lodów czekoladowych
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki mleka
- gałka czekoladowych lodów
- kostki lodu
- do dekoracji: bita śmietana
Sposób przygotowania:
Miksujemy w blenderze kostki lodu, kawę i mleko. Do wysokiej szklaneczki wkładamy gałkę lodów i zalewamy masą, która powstała wcześniej w blenderze. Na koniec robimy czapeczkę z bitej śmietany. Podajemy z długą łyżeczką.
Zobacz również: Jak kawa wpływa na Twój organizm?
Kawa mrożona o smaku karmelowym
Składniki:
- około 7 kostek zamrożonej kawy
- szklanka mleka
- łyżka syropu karmelowego lub cukier
- coś do dekoracji, np. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Lód kruszymy w blenderze lub inny, znanym nam sposobem. Mleko mieszamy z syropem karmelowym w shakerze lub za pomocą miksera (ma się połączyć i spienić). Do szklanki wlewamy spienione mleko i dodajemy pokruszony lód, następnie dekorujemy polewą czekoladową.
Kawa o smaku krówki z dodatkiem mrożonego banana
Składniki:
- zamrożony wcześniej banan
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżki masy krówkowej
- kostki lodu
- 100 ml śmietanki do kawy
Sposób przygotowania:
Pokrojone w kawałki banany miksujemy w blenderze. Następnie do zmiksowanego banana dodajemy kawę, masę krówkową, kostki lodu i śmietankę do kawy. Ponownie miksujemy i rozlewamy do szklaneczek.
Czytaj więcej: Kawa. Jakie ma właściwości i jaki ma wpływ na zdrowie?