Jak zrobić kawę mrożoną

Miłośników kawy zapraszamy na kawę mrożoną. Jest niezastąpiona w letnie upalne dni. Doskonale orzeźwia i jest chwilą przyjemności podczas ciężkiego dnia. Jak ją przygotować samemu w domu? Przeczytaj nasz poradnik.

Czego potrzebujemy do zrobienia mrożonej kawy?

Niezbędne będzie duże naczynie (miska), w którym będziemy robić mrożoną kawę. Warto też zastanowić się nad wyborem kawy – ważne jest, aby była jakościowo dobra. Musimy też wybrać cukier – waniliowy lub zwykły.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 filiżanki mleka
  • 3/4 filiżanki wrzątku do zaparzenia kawy
  • 2 łyżeczki cukru

Od czego zaczynamy?

W naczyniu zaparzamy kawę i zalewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy cukier wedle uznania i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany roztwór pozostawiamy do ostygnięcia.

Do chłodnej kawy wlewamy wcześniej schłodzone mleko i ubijamy mikserem do powstania piany. Następnie wkładamy tak przygotowaną kawę na 15 minut do zamrażarki. Gotowe.

Inne sposoby na przyrządzenie kawy mrożonej

Kawę mrożoną można urozmaicać i robić ją na wiele sposobów. Można ją przyrządzić za pomocą miksera, w shakerze, dodać kostek lodu lub kostek lodu zrobionego z kawy. Można też dodać gałkę ulubionych lodów. Poniżej gotowe pomysły.

Kawa mrożona z dodatkiem lodów czekoladowych

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka
  • gałka czekoladowych lodów
  • kostki lodu
  • do dekoracji: bita śmietana

Sposób przygotowania:

Miksujemy w blenderze kostki lodu, kawę i mleko. Do wysokiej szklaneczki wkładamy gałkę lodów i zalewamy masą, która powstała wcześniej w blenderze. Na koniec robimy czapeczkę z bitej śmietany. Podajemy z długą łyżeczką.

Kawa mrożona o smaku karmelowym

Składniki:

  • około 7 kostek zamrożonej kawy
  • szklanka mleka
  • łyżka syropu karmelowego lub cukier
  • coś do dekoracji, np. polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Lód kruszymy w blenderze lub inny, znanym nam sposobem. Mleko mieszamy z syropem karmelowym w shakerze lub za pomocą miksera (ma się połączyć i spienić). Do szklanki wlewamy spienione mleko i dodajemy pokruszony lód, następnie dekorujemy polewą czekoladową.

Kawa o smaku krówki z dodatkiem mrożonego banana

Składniki:

  • zamrożony wcześniej banan
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki masy krówkowej
  • kostki lodu
  • 100 ml śmietanki do kawy

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kawałki banany miksujemy w blenderze. Następnie do zmiksowanego banana dodajemy kawę, masę krówkową, kostki lodu i śmietankę do kawy. Ponownie miksujemy i rozlewamy do szklaneczek.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię