Kawa uchodzi za jeden z najchętniej pitych napojów na całym świecie. Specjaliści szacują, że ponad 80% dorosłych Polaków pije kawę codziennie, a znaczna część z nich sięga po ten napój co najmniej raz dziennie. 16% mieszkańców kraju nad Wisłą wypija kilka kaw dziennie. Oznacza to, że statystyczny Polak wypija 500 porcji kawy w ciągu całego roku, co z kolei daje aż 2,8 kg kawy na jednego mieszkańca rocznie. Czy to dużo? I tak, i nie. Polacy znajdują się w europejskiej czołówce miłośników kawy, choć wiele brakuje nam do Szwedów czy Finów – oni piją kawę zdecydowanie częściej niż my. Czy to nie szkodzi ich zdrowiu? Ile kofeiny ma kawa i jaka dzienna dawka kofeiny jest bezpieczna dla organizmu? Dowiedz się więcej na temat ulubionego napoju mieszkańców globu.

Jak działa kofeina?

Kofeina należy do środków psychoaktywnych z grupy stymulantów i właśnie dlatego wchodzi w skład napojów energetycznych i niektórych leków. Warto wiedzieć, że choć ta substancja wykazuje właściwości pobudzające, jej regularne spożycie prowadzi do tachyfilaksji, czyli stopniowego osłabienia odpowiedzi organizmu na jej działanie.

Mechanizm działania kofeiny polega na łatwości przekraczania bariery krew-mózg. Po dotarciu do mózgu kofeina zaczyna działać jak antagonista receptorów adenozynowych, które odpowiadają m.in. za ograniczanie aktywności neuronów. Właśnie dlatego kofeina może działać pobudzająco na mózg. Ponadto ta substancja może zwiększać albo przedłużać działanie hormonu adrenaliny.

Mechanizm działania kofeiny jest skomplikowany, ponieważ substancja reaguje z licznymi enzymami i hormonami w organizmie, co sprawia, że kolejne badania przynoszą zupełnie nowe wnioski dotyczące picia kawy, wpływu kofeiny na organizm oraz dziennej dawki kofeiny.

Wpływ kofeiny na nasz organizm

Badania przeprowadzone przez Międzynarodową Organizację Kawy i Instytut Informacji Naukowej o Kawie dowodzą, że umiarkowane picie kawy jest w pełni bezpieczne i w żadnym wypadku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dodatkowo najnowsze analizy pozwalają twierdzić, że regularne sięganie po filiżankę ulubionego napoju może uchronić przed zachorowaniem na niektóre rodzaje nowotworów czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto dwie filiżanki kawy dziennie to istotny element profilaktyki chorób płuc, infekcji, upadków czy udaru. Sięgając po kawy, musisz jednak pamiętać o tym, że w jej skład wchodzi nie tylko kofeina. W filiżance małej czarnej nie brak także innych substancji, które z kolei mogą wpływać negatywnie na organizm. Pijąc kawę, warto zatem zachować umiar.

Ile kaw dziennie można wypić?

Eksperci Europejskiego Bezpieczeństwa Żywności uznali, że pięć filiżanek espresso odpowiada maksymalnej dziennej dawce kofeiny. Nadmiar tej substancji może bowiem podwyższać ciśnienie, wywołać bezsenność, niektóre choroby serca, nerwowość oraz atak paniki. Obliczając dzienną dawkę kofeiny, musisz pamiętać także o tym, że ta substancja jest obecna również w innych produktach. Jeśli więc lubisz herbatę (szczególnie mocną), czekoladę, napoje energetyczne czy coca-colę, koniecznie ogranicz spożycie kawy. Zawarta w nich kofeina nierzadko jest większa niż w filiżance małej czarnej!

Specjaliści uważają, że bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg dla dorosłej osoby. Kobiety w ciąży mogą przyjmować porcję mniejszą o połowę. W przeciwnym wypadku substancja nie będzie bezpieczna i może zaszkodzić. Jak zawsze wskazany jest więc umiar.

Jaką kawę pić najlepiej?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytanie. Naukowcy od lat spierają się m.in. o to, czy lepsza jest kawa z mlekiem, czy też czarna. Z pewnością warto wybierać takie rodzaje napoju, które odpowiadają twojemu smakowi. Jeśli nie masz problemów ze zdrowiem, możesz pić kawę czarną. Jeśli twój żołądek jest delikatny, spróbuj kaw mlecznych – powinny być łagodniejsze. Z kolei jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, postaw na kawę z mlekiem roślinnym.

Szukając najlepszej kawy dla siebie, zwróć uwagę na najnowsze doniesienia Polskiej Agencji Prasowej. PAP wspomina o badaniu dr Jamie’ego Fostera z Uniwersytetu w Porstmouth. Badacz udowodnił, że teoria mówiąca o tym, iż najlepsze espresso powstaje z bardzo drobno zmielonych ziaren kawy jest nieprawdziwa. Okazało się bowiem, że ten napój jest najlepszy, gdy jest przyrządzany z grubo zmielonych ziaren. Wówczas ekstrakcja jest pełniejsza, a kawa ma lepsze parametry. Jeśli zatem tradycyjny, włoski sposób parzenia espresso nie przekonuje Cię – spróbuj innowacyjnej metody, która jest nie tylko skuteczna, ale także ekologiczna i tańsza (do parzenia espresso z grubo mielonych ziaren potrzeba mniej surowca).

Kawa z ekspresu – niepowtarzalny smak i aromat

Sposobem na filiżankę aromatycznej kawy jest parzenie tego napoju w ekspresie do kawy. Dobrej jakości urządzenia są bowiem skonstruowane tak, by wydobywać z ziaren to, co w nich najlepsze, czyli wyrazisty smak i pobudzający aromat. Na rynku znajdziesz wiele rodzajów ekspresów, a rozsądnie wybierając jeden z nich sprawisz, że idealnie zaparzona kawa będzie zawsze na wyciągnięcie ręki. Zanim jednak wybierzesz się na zakupy, koniecznie sprawdź, czym różnią się od siebie kawiarki, ekspresy w pełni automatyczne, ekspresy przelewowe oraz naczynia do alternatywnego parzenia kawy. Zdobyta wiedza pozwoli ci poznać możliwości urządzeń oraz parametry napojów w nich przygotowywanych, co z kolei umożliwi Ci wybór sprzętu najlepiej dopasowanego do Twoich potrzeb.

W pełni automatyczne ekspresy do kawy

W pełni automatyczne ekspresy do kawy to doskonałe rozwiązanie dla miłośników kawy, którzy cenią sobie zarówno jakość, smak i aromat ulubionego napoju, jak i jego profesjonalne przygotowanie. Decydując się na dobry ekspres, możesz mieć pewność, że w domu przygotujesz idealne espresso, a cappuccino nie będzie różnić się od tego, które zamawiasz w kawiarni. Ponadto nowoczesne urządzenia zostały opracowane tak, by każda chwila z kawą była najlepszym momentem dnia. Ciekawą propozycją dla kawoszy są ekspresy z serii EQ marki Siemens, których cechą charakterystyczną jest połączenie precyzyjnej technologii, intuicyjnej obsługi oraz niebanalnego wzornictwa. Te urządzenia zostały stworzone z myślą o wymagających klientach. To właśnie dla nich w ekspresach zastosowano innowacyjny system iAroma, który gwarantuje jeszcze lepszą jakość kawy. Ponadto na uwagę zasługuje system autoMilkClean automatycznie czyszczący parą układ spieniania mleka czy funkcja baristaMode pozwalająca wydobyć idealny smak i aromat. Wiele interesujących rozwiązań zastosowanych w ekspresach nowej generacji sprawia, że parzenie kawy w domu to prawdziwa przyjemność.

Zobacz wszystkie wolnostojące ekspresy do kawy serii EQ marki Siemens

Ekspres przelewowy

Utarło się przekonanie, że ekspresy przelewowe to idealne rozwiązanie dla osób lubiących przede wszystkim duże porcje kawy. W jednym dzbanku można bowiem przygotować sporą ilość napoju, który będzie smaczny i aromatyczny. Musisz jednak wiedzieć, że nowoczesne ekspresy przelewowe zostały zaprojektowane tak, by można było zaparzyć w nich nawet niewielkie ilości kawy. Cechą charakterystyczną tego modelu jest natomiast Dual Heating System, dzięki któremu ciepło w urządzeniu jest odpowiednie do zaparzenia idealnego naparu. Trzeba dodać, że ważnym uzupełnieniem ekspresu przelewowego jest dobry młynek do kawy. Kupując to urządzenie, warto postawić na model żarnowy – dzięki niemu ziarna będą zawsze idealnie rozdrobnione.

Najnowsze badania dowodzą, że poranna kawa może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto więc po nią sięgać, jednak nie należy przesadzać z ilością. Regularne przekraczanie dziennej dawki kofeiny może być przyczyną wielu chorób. Jeśli lubisz kawę, sięgaj po nią regularnie, ale nigdy nie przesadzaj z jej ilością. Wówczas będziesz mieć pewność, że ulubiony służy twojemu organizmowi i możesz pić go bez obaw.

Źródła:

  • https://analizarynku.eu/rynek-kawy-w-polsce
  • W. Żukiewicz-Sobczak, E. Krasowska, P. Sobczak, A. Horoch, A. Wojtyła , J. Piątek, Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76
  • http://www.gymfood.pl/blog/artykuly/jacek-feldman-kompedium-wiedzy-o-kofeinie
  • http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C398745%2Ckofeina-wzmacnia-pamiec.html
  • https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1610345,1,ile-kaw-dziennie-mozna-wypic-zeby-sobie-nie-zaszkodzic.read
  • https://www.medonet.pl/zdrowie,kawa-w-ciazy—wplyw-picia-kawy-na-plod–bezpieczna-dawka-kofeiny-w-ciazy,artykul,1729337.html
  • https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C575605%2Cnaukowcy-opracowali-sposob-na-kawe-idealna.html
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Kofeina

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię