Poza niezwykle istotnym leczeniem farmakologicznym choroba wrzodowa żołądka oraz dwunastnicy wymaga przestrzegania ściśle określonego reżimu dietetycznego. Daje to możliwość znaczącego złagodzenia objawów choroby, przyspieszenie efektów leczenia oraz poprawy samopoczucia chorego dziecka. Jak powinna wyglądać dieta dziecka z chorobą wrzodową dowiesz się w tym artykule!
Co z tą dietą?
W czasie, gdy odbywa się leczenie, zalecana jest dieta lekkostrawna. Ograniczeniu powinny ulec substancje, które pobudzają produkcję soku żołądkowego oraz błonnik pokarmowy. Konieczne jest również zmniejszenie, znaczące ograniczenie lub całkowita rezygnacja ze spożywania soli. Specjaliści wskazują również, aby odstąpić od smażenia oraz pieczenia dań z dodatkiem tłuszczu i przygotowywać je poprzez gotowanie w wodzie bądź na parze. Dozwolone jest także duszenie, bez wcześniejszego obsmażania lub pieczenie w folii aluminiowej, specjalnym foliowym rękawie lub pergaminie.
Poprawę smaku spożywanych dań można uzyskać, dzięki wykorzystaniu łagodnych przypraw. Konieczne jest równocześnie zwracanie uwagi na temperaturę potraw, jakie serwujemy dziecku. Nie powinny one być ani nadmiernie zimne, ani nadmiernie gorące, gdyż temperatury w skrajnych zakresach mogą prowadzić do przekrwienia i podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Dieta dziecka z chorobą wrzodową powinna cechować się niewielką objętością posiłków. Jeść należy regularnie i często – 5-6 razy dziennie. Obfite dania powodują pogorszenie samopoczucia chorego, gdyż duża objętość pożywienia prowadzi do wzrostu czynności wydzielniczej żołądka i nasilenia się nieprzyjemnych dolegliwości.
Produkty przeciwwskazane
- Produkty zbożowe – każdy rodzaj świeżego pieczywa, pieczywo pszenne, żytnie i razowe, mąka żytnia oraz razowa, rogaliki francuskie, kasza pęczak, kasza gryczana, dania z dodatkiem mąk, smażone na tłuszczu bądź polewane tłuszczem, jak kluski kładzione czy naleśniki, grube makarony.
- Jajka – gotowane na twardo, jajka w majonezie, jajka smażone na tłuszczu.
- Mleko i jego przetwory – kefiry, jogurty, sery pleśniowe, sery żółte, sery topione, serki typu fromage, sery typu feta, kwaśna śmietana.
- Tłuszcze – smalec, twarde margaryny, boczek, słonina.
- Mięso, ryby, wędliny – ryby tłuste (makrela, śledź, sardynki, łosoś, tuńczyk), ryby wędzone, konserwy rybne oraz mięsne, mięsa peklowane, mięsa tłuste (wieprzowina, kaczka, baranina, gęś, dziczyzna), tłuste wędliny (pasztety, wędliny podrobowe).
- Owoce – wszystkie owoce surowe i suszone oraz orzechy.
- Warzywa – papryka, warzywa kapustne, cebula, szczypior, ogórki, szczaw, rzodkiewka, rzepa, kukurydza (również konserwowa), warzywa w zalewie octowej, warzywa z zasmażkami lub smażone, grzyby.
- Ziemniaki – smażone ziemniaki, frytki, pyzy, placki ziemniaczane, chipsy.
- Suche nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soczewica, soja, bób.
- Przyprawy – ostre (pieprz, ocet, papryka, musztarda, maggi, chrzan, pikle, kostki bulionowe).
- Cukier oraz słodycze – ciastka z produkcji przemysłowej, czekolada, orzechy, chałwa, kakao.
- Zupy – zupy rybne, zupy na wywarach z kości oraz mięsa, zupy zaprawiane kwaśną śmietaną lub zasmażką, zupy przygotowane z przeciwwskazanych warzyw oraz owoców, zupy w proszku.
- Desery – wszelkie zawierające wysoką ilość cukru, pączki, ciastka z kremem lub bitą śmietaną, faworki, piaskowce, ciasto francuskie, kruche, keksy, makowiec, desery przygotowane z przeciwwskazanych owoców, desery z czekoladą, desery z orzechami.
- Napoje – mocna herbata, mocna kawa, mocne kakao, napoje gazowane, płynna czekolada, napoje alkoholowe.
- Potrawy z mięs oraz ryb – smażone, duszone i pieczone z dodatkiem tłuszczu.
Dieta dziecka z chorobą wrzodową – produkty dozwolone
- Produkty zbożowe – czerstwe, pszenne pieczywo, jasna mąka pszenna, sucharki, drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), płatki owsiane, drobne makarony pszenne, ryż.
- Jajka – w koszulkach, gotowane na miękko, dania z jaj przygotowywane na parze (jajecznica, omlety, sadzone), żółtko do zaprawiania zup.
- Mleko i jego przetwory – mleko słodkie do 2% tłuszczu, świeży biały ser (chudy i półtłusty), zsiadłe mleko, serki homogenizowane (ograniczona ilość), słodka śmietanka.
- Tłuszcze – margaryny miękkie kubkowe, masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany.
- Mięso, ryby, wędliny – chude ryby (pstrąg, leszcz, szczupak, dorsz, sandacz, morszczuk, mintaj, sola), chude wędliny wieprzowe oraz drobiowe (kiełbasa szynkowa, polędwica, szynka), chude mięso (drób – kurczaki, indyki, najlepiej pierś bez skóry, cielęcina, wołowina, króliki).
- Owoce – bez skórki i pestek, dojrzałe, gotowane, ewentualnie przetarte jabłka, truskawki (po wyrażeniu zgody przez lekarza), brzoskwinie, morele, gotowane i rozcieńczone soki z malin czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki, jeżyn, cytryny oraz pomarańczy.
- Warzywa – kalafior, marchew, dynia, buraki, kabaczki, szpinak, młoda fasolka szparagowa, młody zielony groszek (najlepiej, jeśli będzie przetarty), pomidory bez skórki, zielona sałata, warzywa gotowane z dodatkiem masła bądź margaryny.
- Ziemniaki – tłuczone, gotowane, purée.
- Suche nasiona roślin strączkowych – brak jakichkolwiek wskazanych przy diecie wrzodowej.
- Przyprawy – łagodne, jednak również w ograniczonych ilościach – sok z cytryny, wanilia, koper zielony.
- Cukier oraz słodycze – dżemy bez pestek w ograniczonej ilości, cukier, miód.
- Zupy – kleiki, zupy mleczne, krupnik z drobną kaszą, zupa ziemniaczana, zupy jarzynowe przygotowywane z dowolnych warzyw, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietanki, zupy z dodatkiem masła lub zaprawione żółtkiem.
- Desery – musy, kisiele, galaretki z dozwolonych owoców, kremy z mleka, kompoty z dozwolonych owoców, mało słodki biszkopt, czerstwe ciasto drożdżowe.
- Napoje – woda, słaba kawa zbożowa, słaba herbata.
- Potrawy z mięs oraz ryb – dania duszone bez wcześniejszego obsmażania, gotowane, pieczone w pergaminie, folii aluminiowej, specjalnym rękawie, pulpety, potrawki, budynie.
Czytaj więcej: Wrzody żołądka u dzieci – rzadkie i niebezpieczne