Jak przygotować kaszę gryczaną

Kasza gryczana to wspaniały dodatek do dań mięsnych, wegańskich lub jako samodzielne danie, uzupełnione surówką, czy sosem. A to dlatego, że zawiera bardzo wiele składników, które odżywią nasz organizm. Ważną informacją jest też to, że kasza gryczana nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych. Przedstawiamy kilka porad dotyczących przygotowywania kaszy gryczanej.

Kasza gryczana, to kasza, którą uzyskuje się z palenia gryki. Swoje odżywcze właściwości zapewnia dużej ilości białka, dzięki czemu jest świetnym produktom dla osób, które unikają mięsa i ryb w swojej diecie. Białko, zawarte w kaszy gryczanej jest zbliżone do tego, które zawierają rośliny strączkowe, dlatego kotleciki lub placki z takiej kaszy będą dobrym uzupełnieniem wegetariańskiego lub wegańskiego posiłku. Dodatkowo kasza gryczana jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Znajdziemy w niej także dużo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu, dzięki czemu jest prawdziwym bogactwem dla organizmu. Gasza gryczana zalecania jest też jako wsparcie diety, dla osób z nadwrażliwym żołądkiem, uważa jest też za czynnik łagodzący zbyt obfite i bolesne miesiączki.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje kaszy gryczanej – palona i niepalona. Ta druga będzie zdrowsza, bogatsza w składniki odżywcze. Jednak nie zawsze kasza gryczana niepalona będzie pasować do dania lub po prostu może nam nie smakować (oba rodzaje mają inne smaki). Dlatego najlepiej sięgnąć po tą kaszę, która bardziej nam smakuje.

Gotowanie kaszy gryczanej

W sklepach dostępna jest kasza pakowana luzem lub porcjowana w plastikowych torebeczkach. Warto zaznaczyć, że bez względu na to, czy będzie to ryż, czy kasza – produkty te lepiej gotują się i smakują, jeżeli wrzucimy je bezpośrednio do garna, bez plastikowej torebeczki. Kiedy gotujemy kaszę w torebkach, wylewamy później wodę , w której kasza była gotowana. To pozbawia nasze danie cennych składników odżywczych. Jeżeli zaś gotujemy kaszę pozbawioną torebki, w odpowiedniej ilości wody – kasza napęcznieje i dzięki temu wszystkie składniki odżywcze pozostaną w środku.

Ponieważ kasza gryczana (jak i inne kasze) zwiększają swoją objętość podczas gotowania, stosuje się zasadę, że na jedną miarkę kaszy, używamy dwóch miarek wody.

Podstawowy przepis

  1. Odmierzamy 1 szklankę kaszy gryczanej, po czym płuczemy ją pod bieżącą wodą.
  2. Wrzucamy kaszę do garnka o grubym dnie i zalewamy 2 szklankami wody.
  3. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.
  4. Gotując kaszę (nie tylko gryczaną), nigdy jej nie mieszamy. Ogień powinien być odpowiednio mały, aby kasza się nie przypaliła – lepiej podgotować kaszę dłużej niż ją przypalić. Ewentualnie możemy do gotującej się kaszy dodać łyżkę masła lub oleju.
  5. Kaszę zestawiamy z ognia i pozostawiamy w cieple pod przykryciem, tak aby mogła wchłonąć resztę wody.

Dzięki takiemu sposobowi gotowania, nie odlewamy wody z kaszy i wszystkie składniki pozostają w środku dania, a nie trafiają do zlewu wraz z wodą, w której kasza była gotowana.

Jak podawać kaszę gryczaną

Podstawowy sposób to użycie ugotowanej kaszy jako dodatek do dania zamiast ziemniaków, czy makaronu. Kaszę można też podsmażyć lub podać z sosem. Kasza gryczana stanowi też świetny farsz do naleśników, pierogów, krokietów, czy zapiekanych warzyw (pomidorów, cukinii, lub bakłażanów). Z ugotowanej kaszy gryczanej można też ulepić placki i podsmażyć, lub kotlety, które mogą być świetnym zamiennikiem mięsa np. w burgerach. Bardzo smaczny będzie też pasztet z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i suszonych śliwek. Z kaszy gryczanej można też przygotować „chlebki”, które idealnie się sprawdzą, jako podstawa kanapek dla osób uczulonych na gluten. Nieugotowana kaszę gryczaną można także zmielić na mąkę.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię