Wypracowałaś rutynę pielęgnacyjną twarzy i pamiętasz, by codziennie nasmarować ciało balsamem nawilżającym? Ale czy tak samo dbasz o pięty? A może są suche i popękane? Jeśli tak, sprawdź, jak przygotować domowy krem do stóp!
Lawenda na pękające pięty
Zastanawiasz się, jak nawilżyć i wygładzić pięty? Proponowany krem do stóp przyniesie upragnioną ulgę. Przygotuj:
- ½ szklanki masła shea,
- 15 kropli olejku lawendowego,
- ¾ szklanki oleju kokosowego.
Najpierw rozgrzej na patelni masło shea i olej kokosowy. Kiedy już się rozpuszczą, wlej olejek lawendowy. Schłódź i przelej do szklanego słoika. Prezentowany krem do stóp możesz wykorzystać podczas masażu. W ten sposób nie tylko wygładzisz skórę, lecz także pobudzisz krążenie krwi. Po zabiegu załóż skarpetki.
Krem do stóp z miętą pieprzową
Składniki:
- 15 kropli olejku miętowego,
- ¼ szklanki oleju kokosowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki masła shea.
Postaw patelnię na małym ogniu, a następnie wrzuć masło shea i wlej olej kokosowy i oliwę z oliwek. Rozgrzej naczynie i pozwól składnikom się stopić. Teraz zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj olejek miętowy. Wymieszaj składniki w blenderze i trzymaj w słoiku. Nałóż wieczorem krem do stóp i załóż skarpetki.
Najczęściej przypominamy sobie o stopach, gdy stają się suche lub popękane. Jeśli chcesz tego uniknąć, wypróbuj grejpfrutowy balsam. Nakładaj go codziennie, by odżywić i chronić stopy. Przygotuj: ¼ szklanki oleju kokosowego, ¼ szklanki masło shea, 13-15 kropli olejku grejpfrutowego i 1 łyżkę wosku pszczelego. Do szklanego słoiczka włóż masło, wosk pszczeli i olej. Teraz zagotuj wodę w rondelku i umieść w nim słoik. Podgrzej składniki, aż ładnie się rozpuszczą, szczególnie wosk pszczeli. Zdejmij słoik z kuchenki i wlej do niego olejek grejpfrutowy. Przecedź miksturę przez sitko o drobnych oczkach, jednocześnie wlewając ją do pojemniczka. Pozostaw krem do stóp na blacie przez 24 godziny, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Używaj go tak często, jak tylko możesz.
Nawilżający krem do stóp
Składniki:
- 2 łyżki wosku pszczelego,
- 4 łyżki masła kakaowego,
- 4 łyżki masła shea,
- 3 łyżki gliceryny warzywnej,
- ½ szklanki oleju z pestek winogron,
- ½ łyżeczki oleju z witaminą E,
- 1 łyżeczki mąki maranta lub kukurydzianej,
- 30-35 kropli olejku miętowego,
- 1 250 ml słoik lub 5 50 ml słoiczków.
Zastanawiasz się, jak przygotować miętowy krem do stóp? Skorzystaj z naszych podpowiedzi! W szklanej misce umieść wosk pszczeli, masło kakaowe, masło shea i olej z pestek winogron. Wlej odrobinę wody do płytkiej patelni i zacznij ją podgrzewać. Włóż miskę ze składnikami do wrzącej wody. Uważaj, aby woda nie dostała się do miski. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia, a następnie wymieszaj olej z witaminą E, olejki eteryczne i glicerynę. Poczekaj, aż mieszanina osiągnie temperaturę pokojową. Za pomocą szpatułki przenieś krem do miksera z nasadką łopatkową.
Włącz urządzenie na średnią prędkość i zacznij ubijać krem do stóp. Po 25 sekundach lub kiedy mikstura nabierze kremowej konsystencji, wyłącz mikser i stopniowo wsyp mąkę kukurydzianą (lub naprzemiennie z proszkiem maranta). Włącz mikser na niskie ustawienie, aby dodać skrobię kukurydzianą. Wymieszaj ją, a następnie znów przekręć sprzęt na dużą prędkość. Ubijaj, aż krem stanie się puszysty, lekki i nieprzezroczysty. Na koniec przenieś go słoika lub słoiczków.