Strona główna Wino Wermut – wino, które leczy i pieści zmysły

Wermut – wino, które leczy i pieści zmysły

1815
0
Wermut
Wermut (fot. Shutterstock)

Wermut to wino z dodatkiem ziół i przypraw korzennych takich jak: piołun, szałwia, kolendra, chinina, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa. Trunek ten należy do win o zwiększonej zawartości alkoholu, w granicach 15-20%. Jest to jedyny dostępny na rynku alkohol zawierający piołun. Każdy producent wermutu ma swoja charakterystyczną mieszankę aromatyzującą, skład której często jest specyficzny dla danego regionu. Dodatkowo do wermutów mogą być dodawane również owoce takie jak gorzkie pomarańcze, śliwki czy truskawki.

Wermut – historia

Historia wermutu jest bardzo ciekawa. Najprawdopodobniej wino to narodziło się w XVIII wieku w  Turynie, a jego ojcem był kupiec Antonio Benedetto Carpano. Trunek na początku miał być napojem leczniczym, lecz ze względu na jego wyjątkowo przyjemny aromat i smak szybko przestał pic pity tylko dla zdrowia,  a coraz częściej dla czystej przyjemności. Nazwa tego wina pochodzi od niemieckiego słowa „wermut” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza piołun.

Produkcja wermutu

Wermut produkuje się jak inne wina wzmacniane, to znaczy do fermentowanego wina dodaje się mocniejszego alkoholu (najczęściej brandy, bądź spirytus) czego efektem jest zwiększona zawartość alkoholu w winie i zahamowanie procesu fermentacji. W zależności od tego kiedy dodany zostanie mocniejszy alkohol taka ilość cukru resztkowego pozostanie w winie. Inaczej mówiąc, im wcześniej dodamy np. brandy do fermentującego wina, tym więcej cukru resztkowego pozostanie w wermucie, tym słodszy trunek otrzymamy.

Produkcja wermuta charakteryzuje się tym, że po zahamowaniu fermentacji przez wzmocnienie dodawane są do wina zioła i przyprawy korzenne. Następnie wino dojrzewa od 3 do 6 miesięcy, po czym obniżana jest jego temperatura do 0°C  czego efektem jest wytrącanie się osadu, który w kolejnym kroku jest usuwany z wermutu. Następnie wino się pasteryzuje i butelkuje. Słodkie wermuty są dosładzane cukrem albo karmelem.

Rodzaje wermutów

Wermuty możemy podzielić ze względu na barwę :

  • czerwone (wł. rosso);
  • różowe;
  • białe (wł. bianco);

ze względu na ilości cukru :

  • gorzkie (wł. amaro)
  • wytrawne (wł. secco)
  • słodkie (wł. dolce)

Najbardziej popularne wermuty

  • Martini – najbardziej popularny włoski wermut produkowany w wersji dry, dry, bianco i rosso;
  • Carpano Punt e Mes – włoski słodko-gorzki wermut o dużej zawartości alkoholu ok 20%;
  • Cinzano Rosso Antico –  włoski wermut produkowany w wersji bianco, rosso i dry;
  • Noilly Prat – francuski trunek, jeden z najbardziej wytrawnych wermutów;
  • Byrrh – czerwony wermut francuski z dodatkiem kory drzewa chinowego;
  • Dubonnet – biały i czerwony wermut francuski z dodatkiem kory drzewa chinowego;
  • Chambry – francuski;
  • Ciociosan – bułgarski;
  • Istra – chorwacki;

Serwowanie wermutu

Wermuty bardzo często podawane są jako aperitif, czyli forma starterów przed posiłkiem serwowana w celu zwiększenia apetytu. Głównym tego powodem jest zawarty w wermucie piołun, który dobrze wpływa na trawienie. Szczególnie jest to popularne we Włoszech. Wermut można podawać o każdej porze dnia.  Słodkie wermuty podaje się najczęściej do deserów.

Wermuty podaje się najczęściej w szklance od whisky. Wino powinno być podawany schłodzone, ewentualnie z kostkami lodu, dobrze smakuje z kawałkiem cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here