Strona główna Odżywianie Otwarte a niewypite… Czyli jak przechowywać otwarte wino

Otwarte a niewypite… Czyli jak przechowywać otwarte wino

96
0
Przechowywanie wina
Przechowywanie wina (fot. Shutterstock)

Przechowywanie wina po otwarciu nie jest dobrym pomysłem. Otwarte wino powinniśmy wypić, każda godzina po jego otwarciu zmienia nasze wino, z czasem nie do poznania, a czas płynie tutaj nieubłaganie szybciej. Nie mniej jednak rozumiemy, że wyjątkowo bywają sytuacje, gdy musimy odłożyć przyjemność wypicia wina w czasie i przez jakoś chwilę je przechować. Powiemy wam tutaj co zrobić z otwartą butelką wina, tak aby po powrocie do niej cieszyć się nią tak, albo niemal tak, jak zaraz po jej otwarciu.

Otwarte wino przechowujemy jeden-dwa-trzy dni. Tylko wina wzmacniane można przechowywać dłużej. Zasadniczo wina białe wytrzymują dłużej niż wina czerwone.

Wino lubi oddychać, ale przez krótki czas. Zaraz po otwarciu dobrze jest wino dotlenić przelewając je np. do karafki, ale dłuższe utleniane wina zabija je. Dlatego jeśli nie wypijemy wina musimy szczelnie zamknąć butelkę, oryginalnym korkiem, albo jeszcze lepiej przeznaczonym do tego celów korkiem metalowym z gumą. Jest to o tyle istotne ponieważ niejednokrotnie przy otwieraniu wina oryginalny korek zostaje uszkodzony, na tyle, że szczelne zamkniecie butelki staje się już niemożliwe.

Otwarte wino tylko w lodówce

Otwarte wino zawsze przechowujemy w lodówce. Zapobiegnie to szybkiej utracie jego aromatów, smaków i zepsuciu. Wino powinno w lodówce stać, nie powinno leżeć z dwóch głównych powodów. Po pierwsze zwiększa to kontakt trunku z powietrzem. Po drugie korek po rozszczelnieniu będąc w styku z winem może być źródłem jego zepsucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here