fot. elements.envato.com

Przechowywanie wina po otwarciu nie jest dobrym pomysłem. Otwarte wino powinniśmy wypić, każda godzina po jego otwarciu zmienia nasze wino, z czasem nie do poznania, a czas płynie tutaj nieubłaganie szybko. Niemniej rozumiemy, że bywają sytuacje, gdy musimy odłożyć przyjemność wypicia wina w czasie i przez jakiś czas je przechować. Powiemy wam tutaj, co zrobić z otwartą butelką wina, aby po powrocie do niej cieszyć się nią tak, albo niemal tak, jak zaraz po jej otwarciu.

Jak przechowywać otwarte wino?

Otwarte wino przechowujemy jeden-dwa-trzy dni. Tylko wina wzmacniane można przechowywać dłużej. Zasadniczo wina białe wytrzymują dłużej niż wina czerwone.

Wino lubi oddychać, ale przez krótki czas. Zaraz po otwarciu dobrze jest wino dotlenić przelewając je np. do karafki, ale dłuższe utleniane wina zabija je. Dlatego jeśli nie wypijemy wina musimy szczelnie zamknąć butelkę, oryginalnym korkiem, albo jeszcze lepiej przeznaczonym do tego celów korkiem metalowym z gumą. Jest to o tyle istotne ponieważ niejednokrotnie przy otwieraniu wina oryginalny korek zostaje uszkodzony, na tyle, że szczelne zamkniecie butelki staje się już niemożliwe.

Przechowywanie wina tylko w lodówce

Przechowywanie wina po otworzeniu zawsze musi się odbywać w lodówce. Zapobiegnie to szybkiej utracie jego aromatów, smaków i zepsuciu. Wino powinno w lodówce stać, nie powinno leżeć z dwóch głównych powodów. Po pierwsze zwiększa to kontakt trunku z powietrzem. Po drugie korek po rozszczelnieniu będąc w styku z winem może być źródłem jego zepsucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj