Sos czosnkowy to przysmak bardzo wielu osób. Pasuje do bardzo wielu dań – od kanapki, przez pizzę, aż po najbardziej wykwintne dania w restauracjach. Zrobienie go jest niezwykle proste, a domowy sos czosnkowy będzie smakował znacznie lepiej niż kupiony. Poniżej kilka przepisów – zarówno klasyczne, jak i dla wymagających.

Kilka słów o czosnku

Niewątpliwie sos na bazie czosnku jest bardzo smaczny, ale zrobiony w domu, z dobrej jakości składników może być też bardzo zdrowy. Nie bez powodu czosnek jest stosowany w każdej kuchni na świecie. Czosnek wzmacnia wytrzymałość i stanowi naturalny składnik bakteriobójczy, stąd jego zbawienne działanie podczas przeziębień. Co ciekawe, jego lecznicze właściwości były znane już kilka tysięcy lat przed naszą erą, o czym świadczą odkryte starożytne tablice. Dla wielu dobrą informacją będzie też to, że czosnek podobno pozytywnie wpływa na libido.

Sos czosnkowy – podstawowy przepis

Ten przepis jest prosty i klasyczny. Sos czosnkowy wychodzi bardzo kremowy. Przypadnie do gustu prawdopodobnie każdemu, a przy tym nada potrawom wyrazistego smaku.

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 – 5 ząbków czosnku (w zależności od tego jak mocny ma być sos)
  • sól, pieprz, mieszanka ziół – do smaku

Przygotowanie:

  1. W miseczce zmieszaj jogurt z majonezem.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, po czym wraz z przyprawami dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem.
  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw sos czosnkowy do lodówki, aby składniki dobrze zmieszały się i przesiąknęły wzajemnym smakiem.

Wegański sos czosnkowy

Weganie, wykluczają ze swojej diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Stąd raczej nie sięgną po klasyczny sos czosnkowy. Zamiast tego każda osoba, która stosuje tę dietę może sięgnąć po równie prosty i pyszny sos w wersji wegańskiej.

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika
  • sok z jednej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • woda
  • sól – do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalej słonecznik przegotowaną wodą na około pół godziny, po czym odcedź.
  2. Namoczony słonecznik wrzuć do blendera, po czym dodaj sok z cytryny, czosnek oraz szczyptę soli.
  3. Wszystko zalej wodą, tak by przykryć słonecznik.
  4. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw do lodówki, by smaki się połączyły.

Sos czosnkowy w wersji light

Sos dla dbających o linię także jest możliwy. Możemy skorzystać z przepisu wegańskiego, który jest lżejszy od klasycznego, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Jednak dla osób, które wolą szybszy przepis i klasyczny smak sosu opartego na jogurcie, można wykorzystać przepis poniżej.

Składniki:

  • 180 g jogurtu greckiego light lub 0%
  • 3 – 5 ząbków czosnku (w zależności od tego jak mocny ma być sos)
  • pieprz cayenne
  • sól – do smaku

Przygotowanie:

  1. Przełóż jogurt grecki do miseczki
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.
  3. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzem cayenne. Pieprz ten bardzo pozytywnie wpływa na metabolizm i układ pokarmowy. Pomaga w trawieniu i często dodawany jest do potraw osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami.
  4. Pozostaw sos w lodówce, by nabrał intensywnego smaku.

Zobacz także: Jak zrobić pyszną zupę pomidorową?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj