Zapalenie trzustki jest poważnym stanem, który występuje, gdy trzustka ulega zapaleniu. Trzustka jest narządem produkującym insulinę i enzymy trawienne. Te same enzymy pomagają w trawieniu, mogą czasami uszkodzić trzustkę i ją podrażniać. Niektóre pokarmy nasilają ból brzucha. Dlatego dieta trzustkowa zabrania tłustych potraw. Kładzie też nacisk na produkty bogate w składniki odżywcze, szczególnie te o wysokiej zawartości białka.
Dlaczego warto stosować dietę trzustkową?
Najczęstszą przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki jest nadużywanie alkoholu (w 80% przypadków). Chociaż dieta nie prowadzi bezpośrednio do zapalenia trzustki, może przyczyniać się do powstania kamieni żółciowych i zwiększenia poziomu lipidów.
Dieta trzustkowa pomaga leczyć objawy i zapobiegać przyszłym atakom u osób, u których zdiagnozowano ten problem. Wspiera pracę narządu. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ nieprawidłowy poziom insuliny może prowadzić do rozwoju cukrzycy.
Dowiedz się: Jak schudnąć trwale i szybko?
Najważniejszą częścią diety jest ograniczenie tłuszczu. Im mniej jesz, tym mniej obciążasz trzustkę. W ten sposób możesz złagodzić objawy.
Co może zawierać dieta trzustkowa?
Dieta przyjazna trzustce jest bogata w białko z chudego mięsa oraz uboga w tłuszcze zwierzęce i proste cukry. Powinieneś jeść dużo:
- warzyw,
- owoców,
- produktów pełnoziarnistych,
- fasoli i soczewicy,
- nabiału niskotłuszczowego lub beztłuszczowego (mleko migdałowe lub lniane).
Dieta trzustkowa obejmuje również produkty bogate w przeciwutleniacze, takie jak ciemne, liściaste warzywa, czerwona porzeczka, borówka, słodkie ziemniaki , winogrono, marchew, orzechy włoskie i granat. Możesz też jeść awokado, oliwę z oliwek, ryby, orzechy i nasiona. Pod warunkiem, że zachowasz umiar. Jeśli masz łagodny stan zapalny trzustki, koniecznie zwróć uwagę na dietę śródziemnomorską.
Dlaczego warto włączyć te produkty do swojej diety?
Jedząc warzywa, owoce i pełne ziarna, możesz obniżyć cholesterol. Tego typu są bogate w błonnik. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na układ trawienny. W ten sposób zmniejszysz ryzyko powstania kamieni żółciowych i wysokiego poziomu trójglicerydów. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które prowadzą do przedwczesnego starzenia się i stanu zapalnego.
Włączając do diety trzustkowej średniołańcuchowe trójglicerydy, możesz zwiększyć wchłanianie tłuszczów. Tego typu tłuszczu znajdują się w oleju kokosowym i oleju z ziaren palmowych.
Dieta trzustkowa – czego powinieneś unikać?
O ile to możliwe, trzymaj się z dala od potraw smażonych i pełnotłustych, a także od produktów o dużej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, by ograniczyć:
- czerwone mięso,
- podroby,
- frytki i chipsy ziemniaczane,
- majonez,
- margaryna i masło,
- pełnotłusty nabiał,
- ciastka,
- słodzone napoje.
Dlaczego te produkty są szkodliwe?
Twoja trzustka przetwarza większość spożywanego tłuszczu. Im więcej jesz tłustych potraw, tym bardziej obciążasz narząd. Wysokotłuszczowe produkty tłuszczowe i proste cukry również zwiększają poziom trójglicerydów oraz ryzyko ostrego zapalenia trzustki.
Dieta trzustkowa może przyspieszyć powrót do zdrowia. Dlatego wprowadź odpowiednie zmiany. Jedz od 6 do 8 małych posiłków dziennie. W ten sposób odciążysz trzustkę. Bierz multiwitaminę, by chronić się przed niedoborem cynku, kwasu foliowego oraz witaminy A, D, E K i B12. Wyeliminuj tłuszcze nasycone. Unikaj alkoholu. Nie pal (lub staraj się rzucić palenie). Pamiętaj, by pić przynajmniej 2 litry wody dziennie.
Zobacz także: Ból trzustki – objawy, przyczyny i leczenie