W dobie rosnącej popularności zdrowego stylu odżywiana się do łask powraca wiele zapomnianych lub nieznanych wcześniej produktów. Do takich z pewnością należy sezam oraz wytwarzany z niego olej sezamowy.
Właściwości zdrowotne zarówno jednego jak i drugiego znane są już ludziom od setek lat i z pełnym powodzeniem wykorzystywane są zarówno w kuchni, medycynie naturalnej czy w kosmetyce. Sezam należy do grupy roślin jednorocznych z rodziny sezamowatych, a jego pierwotne środowisko, w którym występował w formie dzikiej to Afryka Środkowa oraz Półwysep Indyjski. Najpowszechniejszymi odmianami ziaren sezamu są ziarna czarne oraz białe, które różnią się smakiem i aromatem. Zarówno jedno jak i drugie zawierają sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na wiele dolegliwości i chorób. Co warto zatem wiedzieć o ziarnach sezamu i oleju sezamowym?
Ziarna sezamu skład
Ziarna sezamu są wysokokaloryczne, ponieważ na 100 gram zawierają aż 573 kcal. To niestety sporo, ale jedzone w umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W 100 gramach ziaren znajduje się również około 18 gram białka, 49.7 gram tłuszczu, 23.45 gram węglowodanów i prawie 12 gram błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to w tej samej ilości produktu znaleźć można 0.25 mg witaminy E, 9 IU witaminy A, 97 µg kwasu foliowego, 0.8 mg witaminy B6, 4.515 mg niacyny, 0.25 mg ryboflawiny oraz 0.79 mg tiaminy. 100 gram ziaren sezamu to również: 975 mg wapnia, 14.5 mg żelaza, 350 mg magnezu, 629 mg fosforu, 468 mg potasu, 11 mg sodu i 7.75 mg cynku. Sezam jest również drogocennym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych. W 100 gramach ziaren znajduje się 18.76 gram kwasów jednonienasyconych i 21.75 gram wielonienasyconych.
Czytaj również: Chałwa z dobrym składem – zrób ją w domu!
Sezam na kości
Sezam należy do jednego z najbogatszych źródeł wapnia, ponieważ zawiera go prawie 1 gram na 100 gram ziaren. Pomimo, że to jedynie niespełna 1% to warto przypomnieć, że mleko, które powszechnie uważane jest za bogate źródło wapnia zawiera go jedynie 125 mg na 100 ml. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową budowę kości oraz sprawną pracę serca. Wapń obniża również ciśnienie krwi, a także wspomaga proces krzepnięcia krwi, co szczególnie ważne jest u osób cierpiących na cukrzycę.
Sezam na raka
Wielokrotne badania nad wykorzystaniem sezamu w walce przeciwko różnego rodzaju nowotworom wykazały, że sezamolina będąca wyciągiem z sezamu hamuje rozwój komórek nowotworowych wywołujących białaczkę. Z kolei olej sezamowy pozytywnie wpływa na spowalnianie rozwoju raka skóry – czerniaka. Warto również wspomnieć, że ziarna sezamu zawierają lignany, które w naturalny sposób chronią przed nowotworem piersi czy prostaty.
Sezam na krew
Regularne spożywanie ziaren sezamu lub oleju sezamowego nie pozostaje również bez wpływu na krew. Spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w połączeniu z dużą dawką błonnika, który znajduje się w 100 gramach sezamu skutecznie obniża oraz kontroluje poziom złego cholesterolu we krwi. Idąc dalej warto wspomnieć, że sezam to także bogactwo potasu (prawie 500 mg w 100 gramach). Pierwiastek ten zbawiennie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi, a także udrażnia naczynia krwionośne ze złogów i zakrzepów.
Olej sezamowy na zdrową skórę
Olej sezamowy od setek lat z powodzeniem stosowany jest do nawilżania skóry oraz regeneracji zniszczonych włosów. Spora ilość wolnych rodników, które zawarte są w tym oleju skutecznie hamuje procesy starzenia skóry oraz nadaje jej wigoru oraz blasku.
Olej sezamowy a cukrzyca
Zarówno sezam jak i olej sezamowy posiadają dosyć niski indeks glikemiczny wynoszący IG=35. Z tego też powodu produkty spożywcze na bazie tych ziaren oraz oleju mogą być z powodzeniem wprowadzane do diety diabetyków.
Zobacz także: Właściwości odżywcze i zdrowotne pistacji