Kawa kuloodporna, czyli kawa z tłuszczem może się wydawać czymś dziwnym i niesmacznym, jednak może być naprawdę dobra i stanowić poranny posiłek dostarczający energii na cały dzień. Przekonaj się, jakie korzyści daje picie kawy kuloodpornej i jak ją przygotować.

Co to jest kuloodporna kawa?

Kawa kulooodporna to kawa połączona z tłuszczem, najlepiej masłem oraz olejami średniołańcuchowymi. Dodawanie tłuszczu do kawy może się wydawać nieodpowiednie, jednak taka kawa ma wiele niezwykłych właściwości. Smak kuloodpornej kawy nie wszystkim przypadnie do gustu, jednak z czasem można się do niego przyzwyczaić, a nawet go polubić.

Skąd wziął się pomysł na kawę kuloodporną?

Kawa kuloodporna to z pewnością dosyć kontrowersyjny pomysł, a połączenie kawy z masłem i olejem kokosowym pewnie wielu osobom wydaje się co najmniej dziwne. Skąd więc wziął się pomysł na dodanie do kawy tłuszczu? Jako osobę, która pierwsza rozpropagowała sposób podawania kawy z dodatkiem sporej ilości tłuszczu uznaje się Dave’a Asprey’a. Jest on autorem specyficznej diety, tak zwanej diety kuloodpornej, która według autora jest ulepszoną wersją diety paleo. Pomysł łączenia kawy z tłuszczem powstał, gdy autor podróżował po Tybecie, gdzie zaobserwował, że powszechnie serwuje się tam herbatę z masłem otrzymywanym z mleka jaków.

Kawa kuloodporna – jak ją przygotować?

Podstawą do przygotowania kawy kuloodpornej jest dość mocna kawa, najlepiej parzona albo z ekspresu. Do przygotowania takiej kawy zdecydowanie nie nadaje się kawa rozpuszczalna. Kawa powinna być dobrej jakości, najlepsza do przyrządzenia kuloodpornej kawy będzie Arabica. Do kawy należy dodać masło, najlepiej niesolone klarowane, oraz zdrowe tłuszcze średniołańcuchowe. Te tłuszcze można kupić na przykład w sklepach dla sportowców, ale doskonale sprawdzi się w tej roli naturalny olej kokosowy. Warto wybierać ten nierafinowany, ponieważ w procesie obróbki nie traci on swoich cennych właściwości. Najlepiej dodać około 1 – 2 łyżeczek oleju kokosowego i 2 – 4 łyżeczki masła, w zależności od upodobań. Do kawy kuloodpornej lepiej nie dodawać cukru, a jeśli ktoś nie jest w stanie przyzwyczaić się do gorzkiej kawy, cukier należy zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład stewią, erytrytolem lub ksylitolem albo miodem. Dla urozmaicenia do takiej kawy można dodawać przyprawy, takie jak cynamon, wanilia, kardamon, kakao, gałka muszkatołowa czy imbir. Oprócz tego, że przyprawy poprawią smak kawy, nadają jej dodatkowych właściwości (na przykład cynamon działa antybakteryjnie). Wszystkie składniki należy miksować przez kilkanaście sekund do otrzymania gładkiej konsystencji i delikatnej pianki i kawa kuloodporna gotowa.

Dlaczego warto pić kawę kuloodporną?

Kawa kuloodporna jest idealna dla osób będących na diecie i starających się zrzucić zbędne kilogramy. Wystarczy, że taką kawą zastąpimy śniadanie. Niektórych może zdziwić, że kawa z tłuszczem jest dobra na odchudzanie, jednak w rzeczywistości na przyrost masy ciała ogromny wpływ ma nie tylko spożywanie tłuszczów, ale również zbyt dużej ilości węglowodanów. Poza tym, kawa kuloodporna dostarcza dużej dawki energii, ponieważ działa podwójnie – ma w sobie kofeinę i tłuszcz. Co więcej, dawka tłuszczu spożyta rano zmniejsza łaknienie w ciągu dnia, przez co mniej podjadamy i przyjmujemy mniej pustych kalorii w postaci przekąsek. Kawa kuloodporna jest również doskonałym napojem przedtreningowym, ponieważ dostarcza energii potrzebnej do wzmożonego wysiłku fizycznego. Kawa kuloodporna jest polecana także przed egzaminami lub ważnymi spotkaniami, ponieważ poprawia koncentrację i sprawia, że mózg lepiej funkcjonuje. Oczywiście z piciem kuloodpornej kawy nie należy przesadzać i wliczyć tłuszcze przyjmowane w kawie do swojego dziennego spożycia kalorii.

Zobacz także: Kawa. Jakie ma właściwości i jaki ma wpływ na zdrowie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj