Strona główna Wino Siarczyny. Czy są wina bez nich?

Siarczyny. Czy są wina bez nich?

345
0
Siarczyny w winie
Siarczyny (fot. Shutterstock)

Zdarzyło Wam się stać przy półce z winami w poszukiwaniu wina bez siarczynów? Czy każda kolejna oglądana przez was butelka lądowała z powrotem na półce dlatego, że na etykiecie widniał napis „Zawiera siarczyny”? A efektem Waszego poszukiwania był albo brak wina, albo wino „ niech już zawiera te siarczyny ”?
Otóż mamy dla Was wiadomość: ”Nie istnieją wina bez siarczynów”!!!.

Siarczyny to naturalny produkt fermentacji, czyli procesu, w wyniku którego powstaje wino. Dotyczy to również procesów fermentacji innych produktów spożywczych, takich jak piwo czy kwas chlebowy dalej wykorzystywany w produkcji pieczywa. Oprócz siarczynów, które są naturalnym składnikiem win, mamy również do czynienia z siarczynami specjalnie dodawanymi do wina w celu jego konserwacji. Działają one jak przeciwutleniacze. Jest to praktyka równie częsta jak i stara, ale dotyczy raczej win tańszych.

Spokojnie, to tylko siarczyny

Czy zatem, rzeczywiście powinniśmy się martwić siarczynami w winie? Raczej nie ! Ilości tych związków w przeciętnych winach są względnie małe i ciągle spadają.  Dzieje się tak między innymi dzięki stosowaniu nowoczesnych technik w produkcji win, takich jak np. mikrofiltracjia.  Sam napis na etykietach win „Zawiera siarczyny” jest określonym Prawem Europejskim i musi być umieszczony na produktach, w których składzie zawartość siarczynów przekracza 10 mg/l. Co prawda nawet niewielkie ilości siarczynów mogą spowodować wystąpienie rekcji alergicznych u osób nadwrażliwych, ale niejednokrotnie większe ryzyko istnieje podczas spożywania świeżych czy suszonych owoców i warzyw, niż picia wina.

Naprawdę nie powinniśmy panikować, gdy nie możemy znaleźć wina bez siarczynów. Wręcz przeciwnie, niektóre doniesienia naukowe mówią o pozytywnych skutkach spożywania tych związków. Siarczyny bowiem mogą być źródłem siarki, która jest składnikiem niektórych aminokwasów budujących tkanki twarde np. włosy czy paznokcie, ale również  tkanki miękkie takie jak skóra czy tkanka łączna. Siarka, jako budulec aminokwasów jest również składnikiem białek aktywnych biologicznie jak np. insuliny, która stoi na straży prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Zatem nie bójmy się siarczynów w winach !!! Wręcz mogą one zadziałać pozytywnie na nasz wygląd i zdrowie.

Szukasz kolejnych informacji ze świata wian? Polecamy nasz artykuł o korkach od wina >>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here