Lukier to wspaniały i słodki dodatek do ciast, czy wypieków. Cenią go profesjonalni cukiernicy, jak i wszyscy miłośnicy domowych wypieków. Może być biały i kolorowy. Jak jednak go zrobić by był pyszny? Przedstawiamy kilka porad i przepisów na lukier, tak by każdy wybrał najbardziej odpowiedni dla siebie. Każdy z przepisów jest bardzo prosty i nie wymaga ani wiele czasu, ani większych zdolności cukierniczych.
Przepis na lukier – 1
Ten rzadszy nieco lukier doskonale nadaje się do dekorowania tortów i ciast. Świetnie smakuje np. z ciastem marchewkowym.
Składniki:
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki gęstego mleka lub gęstej śmietany
- Sok cytrynowy lub aromat waniliowy – do smaku
- Do naczynia wsyp cukier puder i dodaj mleko lub śmietanę;
- Składniki dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić mikserem);
- Upewnij się, że lukier nie jest ani za gęsty, ani za rzadki – w pierwszym przypadku dodaj mleka, bądź śmietany; w drugim – cukru pudru;
- Schłodź lukier w lodówce, minimum pół godziny (optymalnie będzie, jeżeli pozostawisz lukier w lodówce na około godzinę);
- Po tym czasie, dodaj soku z cytryny lub aromatu waniliowego, aby nadać nowego smaku i wszystko dokładnie wymieszaj;
- Lukier jest gotowy, aby udekorować nim tort lub ciasto.
Przepis 2
Ten przepis zamiast mleka, czy śmietany wykorzystuje białko jaj, dlatego jest lżejszy i mniej kaloryczny.
Składniki:
- 1 szklana cukru pudru
- 1 białko dużego jajka kurzego (L lub XL)
- Oba składniki umieszczamy w naczyniu (najlepiej jeżeli będzie to miska, w której bezpiecznie będziemy mogli je zmiksować);
- Na wolnych obrotach miksujemy cukier i białko na gładką, śnieżnobiałą masę.
UWAGA: Do mieszania należy użyć mieszadła miksera, a nie rózgi!
- Sprawdzamy, czy masa jest już jednolita i gładka. Można to zrobić rozcierając małą część lukru między palcami. Jeżeli nie czujemy pod nimi grudek cukru, to znaczy, że lukier jest gotowy.
UWAGA: Jeżeli lukier jest zbyt gęsty możemy go rozcieńczyć dodając minimalną ilość wody. Główna zasada jest taka, że lepiej aby lukier był zbyt gęsty niż zbyt rzadki.
Zobacz także: Aquafaba – substytut jajek z roślin strączkowych
Przepis na lukier – 3
Ten kolorowy lukier posłuży za wspaniałą dekorację świątecznych ciasteczek – zachwyci gości zarówno na Boże Narodzenia, jak i na Wielkanoc. Na pewno też znajdziecie inne okazje, aby go zastosować.
- Jako podstawę lukru możemy wykorzystać dowolny z powyższych przepisów.
- Barwnik spożywczy, który zmieni nam kolor lukru z białego, dodajemy, gdy lukier jest już gotowy.
UWAGA: Warto używać barwników w paście lub żelu – są mocno skoncentrowany, dlatego wystarczy minimalna ilość, aby zabarwić całą porcję lukru (może to być szczypta nałożona na końcówkę łyżeczki do kawy). Dodatkowo ten rodzaj – gęstych barwników – nie zmieni konsystencji lukru, dzięki czemu nie ucierpią też jego wartości plastyczne oraz nie będziemy mieli problemu z dekorowaniem nim ciasteczek.
Nakładanie lukru
Do nakładania lukru możemy wykorzystać całą masę przyrządów, wśród nich najpopularniejsze są rękawy cukiernicze, metalowe i plastikowe końcówki, czy szpryce. Jednak możemy wykorzystać też rzeczy, które wielu z nas ma w domu, pod ręką, bez wydawania pieniędzy na dodatkowe przybory cukiernicze. Do nakładania wystarczy drewniany patyczek (np. po lodach) i pergamin. Lukier nakładamy po prostu na pergamin, zwijamy całość w rożek i odcinamy końcówkę. Im mniejsza końcówka tym bardziej precyzyjne wzory.
Czytaj również: Jak zrobić tort?