Jak zrobić nuggetsy

Nuggetsy to kawałki kurczaka w panierce smażone w głębokim tłuszczu. Mają niezwykle dużo zwolenników. Są pyszną przekąską, gdy się śpieszymy, ale można też z nich zrobić wersję obiadową. Naszła Cię na nie ochota? W tym poradniku dowiesz się, jak zrobić nuggetsy w domu.

Czego będziesz potrzebował?

Na początek potrzebne Ci są dobre chęci. Nie zrażaj się na początku, bo zaraz okaże się, że jest to bardzo proste danie. Oto lista zakupów:

  • 2 lub 3 piersi z kurczaka
  • 2 małe jajka
  • mniej niż pół szklanki startego parmezanu
  • szklanka ulubionej panierki (może to być bułka tarta lub płatki kukurydziane)
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Okazuje się, że część składników masz w domu? Świetnie. Kup te, których potrzebujesz i do dzieła!

Jak zrobić nuggetsy?

  1. Umyj piersi z kurczaka i pozbądź się wszystkich chrząstek, skóry i kości. Następnie pokrój piersi na niewielkie kawałki (około 3cm na 3 cm, na pewno nie większe). Tak przygotowane części kurczaka dopraw sola i pieprzem.
  2. Do dużej miski wbij jajka i roztrzep widelcem (możesz dodać odrobinę przyprawy do kurczaka).
  3. Do drugiej miseczki wsyp panierkę, parmezan, paprykę oraz czosnek. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
  4. Teraz bierz po jednym kawałku kurczaka i zanurz każdy kolejno najpierw w jajku a później w panierce. Tak przygotowane kawałki możesz układać na talerzu.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Gdy osiągnie już dość wysoką temperaturę możesz teraz ostrożnie wrzucać po kawałku kurczaka. Smaż go kilka minut, aż będzie gotowy. Obracaj często każdy kawałek tak, aby był przyrumieniony z każdej strony.
  6. Nuggetsy są gotowe, gdy mają złoty kolor. Wtedy najlepiej łyżką cedzakową przełóż je na talerz wyścielony papierem – w ten sposób odsączysz nadmiar oleju. Gotowe!

Jak podawać nuggetsy?

Nuggetsy podawaj koniecznie jak są jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym i pomidorowym. Jeżeli podajesz je jako przekąskę na przyjęcie możesz włożyć je do jednej miski (jak chipsy) i postawić obok sosy / dipy.  Poniżej przepis na sos czosnkowy.

Sos czosnkowy do nuggetsów

Składniki:

  • czosnek
  • jogurt
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Jogurt z majonezem wymieszaj w proporcji 1:1. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę do czosnku. Jeżeli nie przepadasz za czosnkiem dodaj go mniej. Następnie przypraw sos solą, pieprzem i ziołami według uznania. Dobrze wymieszaj. Pyszny sos do nuggetsów jest już gotowy!

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię