Strona główna Odżywianie Fakty i mity na temat aspartamu

Fakty i mity na temat aspartamu

165
0
Aspartam - fakty i mity
Aspartam - fakty i mity

Aspartam to słodzik, który jest dodawany do wielu produktów spożywczych zamiast cukru. Powstał w latach 90 i stał się zbawieniem przede wszystkim dla diabetyków oraz innych osób, które nie mogą spożywać cukru z powodów zdrowotnych. Istnieje jednak przekonanie, że aspartam, jako sztucznie stworzony związek chemiczny, wykazuje znaczną szkodliwość dla zdrowia człowieka. Przypisuje mu się również działanie rakotwórcze. Czy faktycznie należy unikać aspartamu?

Co to jest aspartam?

Aspartam to słodzik o kodzie E951, którego już niewielka ilość daje słodki posmak, porównywalny z łyżeczką zwykłego cukru. Jednocześnie jego kaloryczność jest niemalże zerowa. Najpopularniejsze produkty spożywcze zawierające aspartam to jogurty, słodzone napoje gazowane i niegazowane, izotoniki, rozpuszczalne kakao, gumy do żucia, galaretki, napoje mleczne i mrożone desery. Większość produktów przeznaczonych dla diabetyków zawiera w sobie aspartam. Środek ten jest również wykorzystywany przy produkcji niektórych lekarstw, takich jak np. tabletki musujące, tabletki do ssania (te bez dodatku cukru), czy popularne preparaty w saszetkach na grypę i przeziębienie.

Szkodliwość i rakotwórczość aspartamu

Aspartam jest aktualnie jedynym dostępnym słodzikiem, który w całości jest przyswajany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się na dwa podstawowe aminokwasy: kwas asparginowy oraz fenyloalaninę. Oprócz tych dwóch związków, w wyniku metabolizmu aspartamu wytwarza się metanol, którego szkodliwość dla organizmu ludzkiego nie ulega wątpliwości. Niemniej jednak liczne badania, m.in.

Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pokazują, że poziom metanolu po spożyciu aspartamu jest tak niewielki, że w żaden sposób nie może zagrażać zdrowiu oraz życiu człowieka. W latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku pojawiały się doniesienia o tym, jakoby aspartam był środkiem niebezpiecznym dla zdrowia i zwiększał ryzyko wystąpienia nowotworów.

Rakotwórczość asparatmu to mit krążący wśród konsumentów do dziś. Współcześni eksperci wykazali, że nie ma żadnego powiązania aspartamu ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów. Wszelkiego rodzaju skutki uboczne po spożyciu tego środka, takie jak np. zawroty głowy lub nudności, pojawiają się tylko podczas notorycznego spożywania bardzo dużych ilości aspartamu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here