fot.elements.envato.com

Wzmocnieniem organizmu warto zająć się kilka tygodni przed rozpoczęciem sezonu jesiennego. Dobrze jest więc już teraz zadbać o aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu oraz zbilansowaną dietę. Co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie i czy zioła mogą pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu? Sprawdź, jakie są domowe sposoby na odporność.

1.     Odpowiednia ilość snu

Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym warto zapewnić organizmowi odpowiednią ilość snu. W przypadku dorosłego człowieka będzie to ok. 8 godzin, a w przypadku dzieci – ok. 10 godzin. Ponadto warto zadbać o higienę snu – najlepiej wypoczywamy w ciemnym i cichym otoczeniu. Przed snem koniecznie wywietrz pokój i wyłącz wszystkie urządzenia elektroniczne. Warto dodać, że wypoczęty organizm jest bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje i choroby, a także skuteczniej walczy z wirusami. Co ważne, również stres przyczynia się do osłabienia odporności, dlatego spróbuj znaleźć trochę czasu na relaks i wyciszenie. Może to być np. spotkanie ze znajomymi, wyjście do teatru lub wieczór z ulubioną książką.

2.     Aktywność fizyczna

Regularny ruch jest niezbędny do tego, aby wzmocnić organizm i układ odpornościowy. Wystarczy kilkanaście minut ruchu dziennie, aby zachować nie tylko zdrowie, lecz także dobry nastrój. Mówi się, że warto poświęcać na aktywność fizyczną 30 minut minimum 3 razy w tygodniu. Co ważne, nie muszą to być intensywne ćwiczenia. Równie dobrze zadziała jazda na rowerze, pływanie lub spacery.

3.     Hartowanie organizmu

Aby wzmocnić odporność, dobrze jest zahartować organizm. W tym celu przez 20-30 sekund polewaj ciało ciepłą wodą, a następnie przez 2-3 sekundy – chłodną. Pamiętaj, żeby różnice temperatur zwiększać stopniowo, a kąpiel kończyć wodą w temperaturze ciała. Innym pomysłem na zahartowanie organizmu jest brodzenie w zimnej wodzie. Po kilkunastu minutach dobrze osusz stopy i dokładnie je wymasuj.

4.     Zbilansowana dieta

Dieta wzmacniająca organizm powinna zawierać m.in. antyoksydanty znajdujące się w takich owocach i warzywach jak czerwona papryka, szpinak, marchew, brokuły, czarne i czerwone porzeczki oraz truskawki i cytrusy. W codziennym jadłospisie powinny się również znaleźć kiszonki bogate w bakterie probiotyczne, które pomagają w zachowaniu równowagi flory bakteryjnej w jelitach. Co więcej, stymulują układ immunologiczny oraz ograniczają rozwój patogenów. Wprowadź więc do swojej diety ogórki kiszone, kapustę kiszoną, ocet jabłkowy, kwas chlebowy i buraki. Oprócz tego w sezonie jesiennym warto wzbogacić jadłospis o różnego rodzaju zupy warzywne, które nie tylko dostarczają niezbędnych składników, lecz także rozgrzewają organizm od środka. Możesz dodać do nich gałkę muszkatołową, imbir lub chili, które jeszcze bardziej zwiększą odporność i oczyszczą organizm. Na wzmocnienie doskonale działa także czosnek. Ma on działanie bakteriobójcze i dobrze radzi sobie z infekcjami układu oddechowego i infekcjami wirusowymi. Co więcej, oczyszcza organizm z drobnoustrojów chorobotwórczych i z toksyn. Najlepiej więc jeść dwa ząbki czosnku dziennie, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.

5.     Zioła

Niektóre zioła mogą przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu. Poniżej znajdziesz te, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

Aloes. Jest bogaty w witaminy A, B1, B2, C, E oraz w kwas foliowy. Ma również właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, a także pomaga w utrzymaniu równowagi jelitowej flory bakteryjnej.

Czystek. Zawiera dużą ilość silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki oraz hamują rozwój stanów zapalnych. Wyniki badań wykazały również prawdopodobne właściwości grzybobójcze oraz przeciwbakteryjne. Według badaczy olejek eteryczny z liści czystka kreteńskiego hamuje wzrost bakterii boreliozy.

Żeń-szeń. Substancje znajdujące się w korzeniu żeń-szenia chińskiego pobudzają limfocyty T do działania, które z kolei niszczą drobnoustroje chorobotwórcze. Co więcej, przyczyniają się do wzrostu energii organizmu, odporności na infekcje i radzenia sobie z nimi.

Wiesiołek dwuletni. Olej z nasion wiesiołka redukuje stany zapalne, łagodzi objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego oraz zapobiega miażdżycy. Co ciekawe, hamuje aktywność genu, który jest odpowiedzialny za rozwój komórek rakowych w przypadku raka piersi. Ma on także wpływ na równowagę hormonalną organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj