Rosnąca wiedza na temat zasad zdrowego odżywiania się oraz zdrowego stylu życia sprawia, że nasza dieta staje się coraz bardziej wartościowa. Coraz więcej uwagi poświęcamy temu, co jemy, staramy się też tak układać posiłki, by nasza dieta dostarczała nam odpowiedniej ilości składników mineralnych oraz witamin. Jednym z tych składników mineralnych, którego znaczenia na nasze zdrowie ignorować nie można, jest chlor.

Rola i występowanie chloru

Dobrym jego źródłem są oliwki – cenne dodatki do wielu potraw, z których w polskiej kuchni korzysta się coraz chętniej. Dlaczego jest tak ważny dla naszego zdrowia? Bo dzięki niemu regulowana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Dieta, w której chlor pojawia się w odpowiednich ilościach, ma też korzystny wpływ na pracę wątroby. Wynika to z faktu, iż chlor skutecznie wspiera proces detoksykacji wątroby, dzięki czemu jest ona w stanie lepiej i skuteczniej pracować. Chlor ma też ogromny wpływ na przebieg wielu procesów fizjologicznych, jest też cennym wsparciem dla sodu i potasu. Nie można też pominąć milczeniem faktu, iż chlor pomaga nam w trawieniu, dzięki czemu składnik ten może skutecznie wpływać na stan naszego przewodu pokarmowego.

Zobacz także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj