fot. stock.adobe.com

Marnowanie jedzenia to straty finansowe i problem natury moralnej: gdy Ty wyrzucasz nadmiar żywności, ludzie w innych rejonach świata głodują. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które sprawią, że w naszym domu zadbamy o zminimaliowanie wyrzucania jedzenia. Zwracajmy uwagę na to, co jemy, jak dużo kupujemy i jak przechowujemy żywność. Jak zatem nie marnować jedzenia? O czym warto pamiętać?

Zakupy spożywcze z listą

Spore znaczenie ma z pewnością mądre robienie zakupów spożywczych. Tutaj trzeba mieć na uwadze zakupy z listą w ręku, tak aby nie kupować niepotrzebnych produktów. Niestety kupowanie w biegu często sprawia, że w naszych szafkach kuchennych zalega sporo niepotrzebnych rzeczy. Po pewnym czasie tracą one świeżość i termin przydatności.

Kolejna kwestia dotyczy tego, aby nie chodzić na zakupy wtedy, gdy jesteśmy głodni. Wybór jest w tej sytuacji podyktowany pustym żołądkiem, a nie mózgiem. Sukces osiągniemy, gdy zaplanujemy dania na kilka dni i na te podstawie stworzymy listę zakupów.

Optymalne przechowywanie jedzenia

Nie należy pomijać także odpowiedniego przechowywania żywności. Dzięki temu produkty pozostają świeże przez długi czas. Produkty zbożowe należy trzymać w zamkniętych pojemnikach. Eleganckie słoje dodatkowo mogą stać się dekoracją w naszej kuchni. Mąkę z kolei przechowujemy jedynie w ceramicznych lub szklanych pojemnikach. Przypraw nie powinniśmy pozostawiać w otartych torebkach, gdyż tracą przez to mocny aromat. W tym wypadku sprawdzają się pudełka hermetyczne, która mają wiele zastosowań w kuchni.

Zwracajmy uwagę na to, które produkty przechowywać można w temperaturze pokojowej. Faktem jest, że niska temperatura może źle wpływać na smak niektórych warzyw i owoców. Wszystko to, co znajduje się na sklepowych półkach, w domu także można trzymać na blacie lub na stole w kuchni. Bardzo częstym błędem jest przechowywanie owoców i warzyw. Gdzie należy je umieścić? W koszu na stole mogą znajdować się:

  • Cytrusy
  • Mango
  • Papaja
  • Awokado
  • Banany
  • Brzoskwinie

Z kolei w lodówce nie należy umieszczać warzyw typu pomidory, cebula, ziemniaki, buraki i ogórki. Dzięki temu sprawimy, że na długo pozostaną świeże i smaczne.

Dieta pudełkowa

Bardzo dobrym sposobem na to, aby nie marnować jedzenia, jest dieta pudełkowa. W efekcie nie kupujemy na zapas i dostajemy odmierzone porcje. Szeroka oferta jedzenia pudełkowego czeka na nas na stronie https://medidieta.pl. To propozycja świetna dla każdego, kto chce schudnąć, zadbać o swoje zdrowie i zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia w swoim domu.

Wprowadzenie odpowiednich nawyków w swoim domu jest trudne jedynie na początku. Potem zauważymy, że nie marnujemy już tak dużo jedzenia i oszczędzamy dzięki temu pieniądze. Żywność bywa droga, dlatego każda oszczędność w tym wypadku jest znacząca.

Zapasy? Tylko w zamrażalce

Jeśli chcemy przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności, warto stawiać na mrożenie produktów. Co ciekawe, praktycznie każde wyroby spożywcze nadają się do mrożenia. Kupować można większe ilości jedzenia i nadwyżki pozostawiać do zamrożenia. Przykładowo pieczywo sprawnie odmrozimy za pomocą tostera.

Zbyt dużą ilość bulionu przelać można do mniejszych pojemników. To samo dotyczy resztek napojów. Natychmiast po przyjściu ze sklepu trzeba włożyć mięso do zamrażalki. Te proste sposoby dają wiele korzyści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj