Kiedy chorujemy potrzebujemy wsparcia, bo wtedy łatwiej znosić trudy leczenia. Tak jak ważna jest odpowiednia terapia i dobre słowo, tak samo istotne jest wsparcie żywieniowe w czasie choroby nowotworowej. Poznaj zalecenia odżywiania w czasie leczenia onkologicznego i dowiedz się, dlaczego jedzenie ma takie znaczenie!
Regularne spożywanie wartościowych posiłków w czasie leczenia onkologicznego jest niezmiernie istotne, ponieważ ma na celu ochronę osoby chorej przed rozwojem niedożywienia. Pojawia się ono wtedy, kiedy przez dłuższy czas organizm otrzymuje zbyt małą ilość energii i składników odżywczych w stosunku do swoich potrzeb. Jest ono częste wśród chorych na raka, ponieważ w zależności od lokalizacji nowotworu może dotyczyć od 30-85% chorych. Szczególnie często występuje u osób dotkniętych nowotworem w obrębie układu pokarmowego, głowy, szyi, a także płuc.
Dlaczego chory onkologicznie tak często jest niedożywiony?
Niedożywienie występuje tak często w grupie chorych onkologicznie, ponieważ mamy tu do czynienia ze współistnieniem mniejszych możliwości spożywania i przyswajania pokarmów z większym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze. Gorszy apetyt, zaburzenia smaku, nudności, wymioty, suchość w ustach, biegunki to wszystko dolegliwości ograniczające skuteczne, regularne przyjmowanie posiłków. Z kolei konieczność zwiększonej mobilizacji układu odpornościowego, a także nasilona potrzeba regeneracji tkanek to jedne z wielu przyczyn zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Zobacz także: Niedożywienie w trakcie hospitalizacji – jak przeciwdziałać?
Odżywianie w czasie leczenia onkologicznego – zalecenia
Nie istnieje jedna, szczegółowa dieta czy jadłospis onkologiczny. Wszystko, dlatego, że różna lokalizacja nowotworu to różne potrzeby i możliwości organizmu i jego układu pokarmowego. Nie oznacza to, że nie ma żadnych wytycznych czy zasad, które może stosować większość chorych. Przede wszystkim jadłospis, na ile to możliwe, powinien być zgodny z zasadami zbilansowanej diety. Innymi słowy, jeśli nie istnieją przeciwskazania ze strony układu pokarmowego może on bazować na warzywach, owocach i produktach zbożowych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Szalenie istotą kwestią są produkty bogate w białko, czyli produkty mleczne, chude mięso i ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Ich znaczenie jest tak duże, ponieważ w okresie leczenia nowotworowego, a także jeszcze jakiś czas po jego zakończeniu zapotrzebowanie na białko jest zwiększone. Wiąże się to z jego rolą w działaniu układu odpornościowego, regeneracji tkanek, a także gojenia ran, np. pooperacyjnych. Źródłem białka obok klasycznej żywności może być także żywienie medyczne. To nic innego jak dostępne w aptekach preparaty, które w małej objętości zawierają znaczną ilość białka i innych składników odżywczych. Przykładem może być Resource Protein dostępny w 5 wariantach: o smaku waniliowym, owoców leśnych, truskawkowym, morelowym i czekoladowym. Produkty tego typu mogą być ogromną pomocą dla osób, które jedzą bardzo mało lub nie są w stanie jeść mięsa czy nabiału ze względu na złe samopoczucie lub zmiany smaku. Decyzję o stosowaniu żywności medycznej należy skonsultować z lekarzem.
Istotną rolę w diecie wspierającej podczas leczenia onkologicznego pełnią także inne składniki, które mogą wpływać na układ odpornościowy, jak witaminy i składniki mineralne, a także kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w tłustych rybach i dobrych olejach (np. rzepakowym).
Utrata masy ciała i mity
Szukając pomocy pod presją ciężkiej choroby często ulegamy wpływom różnych mitów dotyczących żywienia. Niestety, po dziś dzień nie istnieje żaden cudowny składnik, który byłyby skutecznym lekarstwem na chorobę nowotworową. Nie wierzmy też, że głodząc się pokonamy raka. Niestety, komórki nowotworowe, które nie pozyskają energii z pożywienia zaczną wykorzystywać w tym celu zapasy zgromadzone w ciele osoby chorej, np. mięśnie. To z kolei prowadzi do znacznej utraty masy ciała, co jest negatywnym czynnikiem prognostycznym.
Czytaj również: Jak jeść zdrowo? Sprawdzone sposoby
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.