fot. elements.envato.com

Dieta Montignaca kieruje się zasadą, że to  nie kalorie dostarczane do organizmu są powodem naszego tycia. Winę za to ponoszą nasze złe nawyki żywieniowe.

Metoda Montignaca bazuje na sposobie łączenia produktów tak, aby otrzymać idealną sylwetkę bez głodowania. Kusi nas również obietnicą szybkiego schudnięcia oraz utrzymania wagi bez efektu jo-jo.

Dieta Montignaca – inna niż wszystkie

Powszechnie uważa się, że najważniejsze w odchudzaniu się jest codzienne, systematyczne liczenie kalorii. Wartość energetyczna posiłków ma jednak drugorzędne znaczenie w otrzymaniu upragnionej figury. Zostało to potwierdzone badaniami, które udowodniły brak związku między ilością spożywanych kalorii a nadwagą.

Dieta Montignaca – Dwie fazy metody

  1. Faza chudnięcia
  2. Faza utrzymania prawidłowej wagi ciała

Należy przygotowywać posiłki o jak najniższym indeksie glikemicznym, ale przede wszystkim nie należy spożywać produktów, które mają indeks glikemiczny (IG) powyżej  50.  Dotyczy to wyłącznie węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie wywołują znacznego podwyższenia glukozy we krwi.

Najważniejsze zasady diety Montignaca:

  1.  W ciągu dnia jemy 3 główne posiłki, z czego dwa węglowodanowe i jeden tłuszczowy. Po spożyciu posiłku węglowodanowego należy zrobić 3 godziny przerwy, a po posiłku tłuszczowym- 4 godziny.
  2. Na jeden kilogram naszej wagi przypada jeden gram białka. To znaczy przy wadze np. 80 kg, spożywamy 80 g białka.
  3. Możemy jeść owoce, ale tylko rano, jeszcze przed śniadaniem.
  4. Łączymy posiłki w sposób węglowodanowo- białkowy lub tłuszczowo-białkowy.
  5. Spożywamy węglowodany tylko do 50 IG
  6. Należy unikać: mąki pszennej, masła, cukru, bułki tartej, skrobi modyfikowanej itp.
  7. Podczas każdego posiłku powinno się zjeść tyle samo warzyw, co waga całego posiłku.

Do węgli zaliczamy: chleb z mąki z pełnego przemiału, ryż naturalny, makaron z pszenicy durum, białko jaja, kasze

Do tłuszczy zaliczamy: mięso, tłuste sery, jajka, majonez bez cukru, śmietanę powyżej 18%

Przykłady produktów dozwolonych do spożycia:

Śniadania węglowodanowe

  1. chleb z pełnego przemiału (np. z chudym twarogiem, dżemem)
  2. zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału- pieczywo typu Wasa lub żytnie,
  3. musli ( płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym)
  4. pieczone jabłka
  5. omlet z białek jajek
  6. nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone wyłącznie fruktozą

Obiady tłuszczowe

  1. sery żółte, sery pleśniowe, kurczak, indyk, ryby gotowane na parze, smażone na oliwie (wyłącznie oliwa z oliwek)
  2. kotlety mielone
  3. duszone / gotowane warzywa
  4. surowe warzywa
  5. makaron sojowy
  6. śmietana 18% (kwaśna)
  7. jajka w postaci jajecznicy lub w sałatce

Kolacje węglowodanowe

  1. warzywa surowe i gotowane
  2. brązowy ryż, makaron durum
  3. jogurt 0%, twaróg
  4. omlet (podobnie jak na śniadanie)
  5. na kolację nic słodkiego – bez owoców, jogurtów, fruktozy
  6. soczewica, ciecierzyca, soja, kasze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj