Jedną z dolegliwości, jakie mogą pojawić się przy wielu infekcjach, są trudności w przełykaniu śliny. Choć często taki problem pojawia się przy zwyczajnym przeziębieniu, to w praktyce trudności z przełykaniem śliny mogą stanowić objaw wielu poważnych schorzeń. Co może je powodować i czy taka dolegliwość wymaga konsultacji lekarskiej?
Trudności z przełykaniem śliny – z czego wynikają?
Najczęściej przyczyną takich problemów są infekcje dróg oddechowych, a konkretnie – ból gardła. Z reguły rozpoczyna się on od podrażnienia lub łaskotania w przełyku, a często pojawia się również uporczywe swędzenie. Kolejne objawy typowe dla tej dolegliwości to suchość w gardle, chrypka czy ból podczas przełykania – również śliny. Jest to szczególnie uciążliwe, ponieważ ból ten możesz odczuwać nieustannie, aż do momentu ustąpienia infekcji. Możesz również nie mieć wówczas apetytu ani ochoty na zimne czy nawet chłodne napoje – interesować cię będzie głównie ciepła herbata. Jeśli zamierzasz ją pić, to staraj się dodawać do niej miód, gdyż może ci to przynieść ulgę oraz spowoduje, że infekcja szybciej ustąpi. Pamiętaj jednak, że nie należy dolewać go do wrzątku, gdyż wówczas traci swoje lecznicze właściwości. Poczekaj, aż herbata wystygnie i dopiero wtedy dodaj do niej miodu.
Jeśli masz trudności z przełykaniem śliny, to ich przyczyną mogą być m.in.:
- Wirusowe zapalenie gardła – jego objawy są podobne jak w przypadku wspomnianego przeziębienia. Nawet 90 proc. infekcji dróg oddechowych to infekcje wirusowe.
- Bakteryjne zapalenie gardła – stanowi ok. 10 proc. wszystkich przypadków zapalenia gardła. Taka infekcja najczęściej dotyczy dzieci w wieku do 15 lat. Rzadziej spotykana jest u dorosłych.
- Zapalenie krtani – najczęściej infekcja przechodzi samoistnie i nie trwa dłużej niż kilkanaście dni. Może wywołać chrypkę, a nawet uniemożliwić mówienie.
- Zapalenie migdałków – najczęściej jest to infekcja bakteryjna. Pojawia się przy niej ból gardła, zaczerwienie języka czy gorączka.
W każdym przypadku długotrwałe utrzymywanie się trudności z przełykaniem śliny powinno być konsultowane ze specjalistą, gdyż może wskazywać na poważniejsze schorzenie. Jeśli to jednak dopiero początki dolegliwości, to najlepiej natychmiast zareaguj. Poza wspomnianą już herbatą z miodem, możesz również jeść czosnek i cebulę czy wykorzystać zioła. W przypadku problemów z gardłem zastosowanie mają takie rośliny jak: szałwia lekarska, tymianek pospolity, rzepik pospolity czy rumianek pospolity.
Czym jest dysfagia?
Dysfagia to termin medyczny, który określa zaburzenia przełykania, tj. utrudnione przechodzenie pokarmów z jamy ustnej do żołądka. Jeśli widzisz u siebie nie tylko trudności z przełykaniem śliny, które towarzyszą infekcji, ale również długo utrzymujące się problemy z przełykaniem pokarmu, to nie lekceważ tych objawów – koniecznie udaj się do specjalisty. Takie zaburzenia mogą się wiązać z licznymi dodatkowymi objawami, które wskazują na przyczynę dysfagii:
- Czkawka – może towarzyszyć przepuklinie rozworu przełykowego, a nawet rakowi przełyku czy żołądka.
- Kaszel – może się pojawić przy chorobie refluksowej i uchyłkach przełyku.
- Zgaga – jeden z objawów choroby refluksowej. Po niej mogą pojawić się trudności w połykaniu.
- Chrypka – jeśli poprzedza zaburzenia połykania, to może oznaczać guz krtani lub płuc, ale także zapalenie krtani czy zapalenie przełyku.
Jak widzisz, trudności z przełykaniem mogą wiązać się z poważnymi schorzeniami. Jeśli zostanie wykryta dysfagia, to chory musi się zastosować do licznych zaleceń lekarskich. M.in. niezbędne jest odpowiednie dopasowanie konsystencji pokarmu. Niektóre produkty są wówczas wykluczone, np. zupa z ryżem. Posiłki nie powinny być zbyt częste, a ich objętość powinna być niewielka.
Więcej ciekawych informacji na stronie: Pelafenlek.pl
Czytaj więcej: Dysfagia – fakty i mity na temat