Dysfagia, czyli zaburzenia procesu połykania dotyczą sporej grupy chorych zwłaszcza na tle neurologicznym. Na jej temat narosło wiele mitów. Sprawdź, jak brzmią fakty!

Dysfagia to po prostu zaburzenia połykania na każdym etapie tego procesu. W jej wyniku mogą występować takie problemy jak trudności z umieszczeniem i utrzymaniem pokarmów w jamie ustnej, ich żuciem, a także przemieszczaniem przez gardło i przełyk do żołądka. Mogą one występować wszystkie łącznie lub wybiórczo. W przypadku jej wystąpienia konieczna jest modyfikacja konsystencji podawanej żywności i/lub płynów, jeśli osoba chora jest w stanie przyjmować posiłki w sposób naturalny. Czym jest dysfagia neurogenna? To dysfagia będąca konsekwencją choroby neurologicznej.

Jak rozpoznać dysfagię?

O obecności dysfagii u osoby chorej mogą świadczyć takie objawy, jak wyciek śliny lub pokarmu z ust, czy zaleganie posiłków w jamie ustnej. Ponadto zaniepokoić powinno także częste krztuszenie się, dławienie i kaszel po i w trakcie posiłku. Zaobserwować można także pojawiający się odruch wymiotny lub wydostawanie się pokarmu przez nos. Warto pamiętać, że mitem jest stwierdzenie, że brak kaszlu w trakcie i po posiłku jest równoznaczny z brakiem występowania dysfagii.

Mity dotyczące konsystencji pokarmu

Nie jest prawdą, że konieczność podawania rozdrobnionych lub gładkich pokarmów jest jednoznaczna z koniecznością wprowadzenia zagęszczania płynów. Zalecenia dotyczące żywności i płynów nie są od siebie zależne. Wynika to z różnego nasilenia problemów z połykaniem u poszczególnych osób. Nie należy wierzyć także w informacje, że osoba chora, która radzi sobie z połykaniem płynów i miękkiej, stałej żywności może bezpiecznie spożywać zupy z kawałkami warzyw. Warto wiedzieć, że jednym z podstawowych założeń diety polecanej w dysfagii jest niemieszanie ze sobą produktów o różnej konsystencji, nawet jeśli są dobrze tolerowane podawane oddzielnie.  Stopień nasilenia dysfagii może zmieniać się w czasie, dlatego zalecenia dotyczące konsystencji podawanych pokarmów nie są stałe i powinny być zawsze dopasowywane do możliwości osoby chorej.

Czy dysfagia może być przyczyną niedożywienia?

Niestety tak! Utrudnione spożywanie pokarmów najczęściej przekłada się na mniejszą ilość dostarczanych składników odżywczych, a w konsekwencji może prowadzić do niedożywienia. Niedożywienie zaś to nie tylko niska masa ciała, ale także gorsze rokowania, większa zależność od osób bliskich i niższa odporność. Jeśli podejrzewamy, że osoba chora może być narażona na rozwój niedożywienia, warto rozważyć z lekarzem prowadzącym zastosowanie doustnych preparatów odżywczych (np. Resource 2.0, Resource Protein), które w niewielkiej objętości zawierają komplet składników odżywczych. Ponadto dysfagia może prowadzić do innych groźnych następstw, takich jak zachłystowe zapalenie płuc będące wynikiem przedostania się żywności do dróg oddechowych.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię