Strona główna Odżywianie Wino Wina wytrawne na każdą okazję

Wina wytrawne na każdą okazję

fot. elements.envato.com

Większość produkowanych na świecie win to właśnie wina wytrawne. Nieważne czy to wina białe, czerwone czy różowe główną cechą tych win jest to, że nie zawierają one cukrów, bądź mają go bardzo mało (mówimy wtedy o cukrze resztkowym).

Ściślej ujmując wino zawiera od 1 do 5 gramów cukru w jednym litrze trunku. Taka zawartość cukry to wynik procesu fermentacji, w którym cały cukier został przetworzony na alkohol i dwutlenek węgla. Nie mniej istotną cechą tych win (zwłaszcza dla dbających o linie) jest to, że wina te mają mało kalorii. Dlatego też, te wina polecane są przy wielu dietach. Jeśli na etykiecie wina nie ma oznaczone jakie ono jest, możecie być pewni, że jest to wino wytrawne !

Jak podawać wina wytrawne?

Zasady serwowania win to zupełnie inna bajka. Warto zapamiętać jednak, że białe wino wytrawne podaje się np. z przekąskami, czerwone wina wytrawne pasują natomiast idealnie do ciemnych mięs np. do dziczyzny. Generalnie warto skojarzyć te wina z daniami głównymi, białe z jasnym mięsem np. kurczak  i rybami, czerwone z ciemnym mięsem takim jak dziczyzna, wołowina, jagnięcina, wieprzowina jak również kaczka, czy gęś. Jednak i tak uważamy, że zasady zasadami, ale najważniejsze jest to co nam smakuje.

Zobacz także: wpływ wina na zdrowie człowieka >>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj