Nadmierne zbieranie gazów jelitowych jest nazywane wzdęciami. Zjawisko to powoduje uczucie pełności, częste oddawanie gazów oraz ból brzucha. Wzdęcia nie są zjawiskiem niezwykłym, statystycznie dotyczą niemal każdego człowieka co najmniej raz w życiu. Czynnikami pobudzającymi tę przypadłość są: przede wszystkim dieta, styl życia rozumiany poprzez wysiłek fizyczny oraz inne czynniki, na które nie mamy wpływu, takie jak genetyka.
Jak powstają wzdęcia?
Gazy jelitowe mają dwojakie pochodzenie: endogenne i egzogenne.
Gazy pochodzenia egzogennego to powietrze atmosferyczne, które dostało się do przewodu pokarmowego wraz z przyjmowaniem pokarmu lub paleniem wyrobów tytoniowych. Do wzrostu objętości powietrza dostającego się do jelit wraz z posiłkami przyczyniają się takie czynniki jak szybkość i uważność spożywania pokarmów oraz konsumpcja napojów gazowanych.
Endogenne gazy jelitowe to przede wszystkim dwutlenek węgla i metan. W jelitach człowieka znajduje się wiele kolonii naturalnie występujących bakterii, które prowadząc własny metabolizm, wytwarzają wymienione gazy. Pobudzony cykl życiowy bakterii wymaga dostarczania im określonego pokarmu. Szczególnie lubiane przez nie składniki spożywcze to proste węglowodany, trudno lub wcale nieulegające wchłanianiu przez nabłonek jelita. Przykładami takich cukrów są: stachioza, werbaksoza oraz popularny słodzik – ksylitol. Wymienione oligosacharydy występują naturalnie w takich roślinach jak: kapusta, kalafior, brukselka, cebula, czosnek oraz szparagi. Dieta oparta w dużym stopniu na fruktozie oraz sacharozie również jest dietą stymulującą rozwój bakterii wywołujących wzdęcia.
Czytaj również: Flora jelitowa- niepokojące sygnały
Jak pozbyć się problemu?
W celu redukcji ryzyka pojawiania się problemu ze wzdęciami należy uważnie skontrolować swoje nawyki żywieniowe. Próba eliminacji z diety roślin bogatych w trudno przyswajalne cukry oraz omijanie cukrów prostych to dobry ruch w kierunku przebudowania swojej flory bakteryjnej na mniej dokuczliwą. Uwaga przy spożywaniu posiłków oraz jedzenie małymi kęsami pozwala natomiast na zmniejszenie ryzyka zadławienia się przedostającym się do przełyku powietrzem.
Leczenie objawowe w przypadku wzdęć może polegać na przyjmowaniu preparatów opartych na symetykonie, takich jak Espumisan. Jest to środek na wzdęcia, który poprzez zmniejszanie napięcia powierzchniowego pęcherzy powietrza zalegającego w jelitach sprawia, że gazy ulegają rozpuszczeniu w masie kałowej. Dzięki temu jelita są mniej rozepchane, a problem ze wzdęciami znacznie zmniejszony. Regularne uprawianie sportu oraz wysoka higiena życia również przyczyniają się do poprawy kłopotów ze wzdęciami.
Gdy wzdęciom towarzyszą inne objawy lub w jakiś sposób są niepokojące, należy zgłosić się do lekarza. Wzdęcia mogą być objawem niedrożnego układu pokarmowego lub nieswoistych chorób zapalnych jelit.
Zobacz także: Przyczyny wzdęć i gazów u dzieci