Strona główna Odżywianie Tymianek – właściwości lecznicze popularnej przyprawy

Tymianek – właściwości lecznicze popularnej przyprawy

372
0

Rosnąca z roku na rok popularność medycyny naturalnej przywraca do łask wiele zapomnianych na lata ziół leczniczych. Jedną z takich roślin jest tymianek, który znany jest już od setek lat. Stosowano go w starożytności jako dodatek do kadzideł oraz do mumifikacji zwłok. Ziele to było już znane i używane 3000 lat p.n.e przez Samarytanów, którzy cenili jego bakteriobójcze właściwości. Macierzynka tymianek, tymianek pospolity, tymian lub tymianek właściwy (łac. Thymus vulgaris) jest rośliną zielną zaliczaną do rodziny jasnotowatych. Wywodzi się z krajów bezpośrednio położonych w sąsiedztwie basenu Morza Śródziemnego. W obecnych czasach spotkać go można rosnący dziko w krajach takich jak Grecja, Maroko, Włochy, Turcja czy Hiszpania. W obecnych czasach jest popularną rośliną uprawną w wielu zakątkach świata. Co ciekawe tymianek nazywano kiedyś zielem na nieśmiałość, co związane jest z greckim słowem thymon (odważny), od którego tymianek zawdzięcza swoją nazwę.

Skład tymianku

Ziele tymianku bogate jest w różne pierwiastki oraz witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. W jego skład wchodzą witaminy A, B2, B6, C, beta karoten, niacyna oraz kwas foliowy. Z minerałów występują tutaj (w 100g produktu): potas 609 mg, wapń 405 mg, fosfor 106 mg, magnez 160 mg, żelazo 17.4 mg, cynk 1.8 mg, miedź 0.6 mg oraz mangan 1.7 mg. Warto również wspomnieć o tymolu będącym olejkiem eterycznym. Ma on silne działanie antybakteryjne co często wykorzystywane jest w leczeniu trądziku, w przypadkach infekcji jamy ustnej oraz gardła, a także w sytuacji silnego kaszlu. W olejku eterycznym znajdują się również takie związki jak pinen, linalol, borneol. W samej roślinie zielnej występują również garbniki, gorycze, saponiny oraz kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy). Kolejnymi ważnymi związkami są tutaj flawonoidy – od lat znane z ich przeciwgrzybiczych właściwości.

Tymianek na układ oddechowy

Wieloletnie badania pozwoliły stwierdzić, że ziele tymianku z powodzeniem może być stosowane w przypadkach problemów związanych z układem oddechowym. Substancje zawarte w tej roślinie charakteryzują się przeciwbakteryjnymi i aseptycznymi właściwościami. Powoduje to, że osoby borykające się z problemem kaszlu odczuwają ulgę spowodowaną działaniami rozkurczowymi oraz wykrztuśnymi. Doskonale wiedzą też o tym producenci syropów na kaszel, którzy ekstraktu z tymianku stosują w składzie swoich produktów.

Tymianek na układ pokarmowy

Medycyna ludowa już od wielu lat stosuje ziele tymianku w problemach dotyczących układu pokarmowego. Za pomocą tego ziela można leczyć oraz łagodzić objawy nieżytu żołądka, chorób wątroby, biegunki, niestrawności, wzdęć, a także wspomóc podrażnione jelita.

Zastosowanie tymianku

Bardzo ważną informacją dla osób, które decydują się na częstsze spożywanie tymianku w różnych postaciach jest to, że ziele tymianku zawiera tymol. Duże dawki tej substancji powodują wiele różnych dolegliwości – wymioty, podrażnienia jelit czy zapalenie żołądka. Przekroczenie pewnej dawki może powodować trwałe uszkodzenie wątroby oraz innych narządów, a w skrajnych przypadkach śmierć. Do tych zastrzeżeń powinny się stosować szczególnie kobiety w ciąży.

Tymianek znajduje zastosowanie w kosmetyce przeznaczonej głównie dla cery przetłuszczającej się oraz trądzikowej. Jest także używany w przypadku leczenia łupieżu oraz dodawany jest jako składnik past do zębów ze względu na dobre właściwości regeneracyjne.

Ziele tymianku służy również w kuchni. Cechuje się ono dosyć intensywnym oraz charakterystycznym zapachem.  Tymiankiem przyprawia się najczęściej ryby, drób oraz dziczyznę. Według przepisów, najlepiej łączyć go z czosnkiem lub pietruszką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here