Brokuły to zielone warzywo, które świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, a także w miejsce sałatki do obiadu. Mają bardzo dużo wartości odżywczych i są niezastąpione na niskokalorycznej diecie. Często można się spotkać też z tym, że brokuły nazywane są kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Faktycznie – wyglądem najbardziej przypomina on kalafior. Chcesz wiedzieć, jak go gotować? Przeczytaj.

Przed ugotowaniem

Przed przystąpieniem do ugotowania brokułów należy pozbyć się liści z boku. Następnie według uznania można go podzielić na różyczki lub odkroić tylko grubą część łodygi. Pamiętaj, że grubą część łodygi również można gotować i jeść, ale gotuje się ona znacznie dłużej. Teraz dokładnie umyj brokuł pod strumieniem zimnej wody.

Jak gotować brokuły w wodzie?

Znajdź garnek, w którym zmieści się cały brokuł. Wlej do niego odpowiednią ilość wody i dodaj do niej soli w proporcji 1 łyżeczka soli na litr wody. Gdy woda zacznie wrzeć włóż brokuł do garnka. Jeżeli gotujesz go w całości zwróć uwagę, aby był on ułożony w garnku w taki sposób, że zielonymi kwiatkami skierowany jest do góry. Różyczki też można gotować, ale wtedy nie zwracamy uwagi na ich położenie w wodzie.

Brokuły należy gotować w garnku przykrytym pokrywką. Aby był dobry, musi dochodzić do siebie około 4 – 7 minut we wrzątku. Podczas gotowania możesz wziąć widelec i sprawdzać, czy już jest miękki. Pamiętaj, że brokuł nie może być rozgotowany, bo będzie się rozpadał. Ma być lekko chrupiący, ale nie surowy.

Jak gotować brokuły na parze?

Potrzebujesz do tego odpowiedniego garnka do gotowania na parze. Jeżeli takiego nie masz, to znajdź garnek, na którym będzie mieścił się durszlak i pokrywka. Następnie do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, połóż na durszlak lub na sitko brokuł pokrojony w różyczki. Następnie przykryj pokrywką i gotuj przez 3 do 5 minut. Sprawdzaj w trakcie gotowania, czy brokuł jest już odpowiednio miękki.

Jak gotować brokuły w kuchence mikrofalowej?

Aby móc skorzystać z kuchenki mikrofalowej przy gotowaniu brokułów, musisz mieć odpowiednie, przeznaczone do kuchenki mikrofalowej naczynie. W innym przypadku czynność ta może zakończyć się niepowodzeniem. W jednej warstwie takiego naczynia umieść brokuł pokrojony w różyczki i polej go delikatnie wodą (kilka łyżek). Następnie weź folię spożywczą i przykryj nią naczynie. Kuchenkę ustaw na największą moc i wstaw na 3 do 5 minut do mikrofalówki. Po tym czasie wyciągnij naczynie i odstaw na 2 minuty, aby brokuł doszedł. Następnie zdejmij folię i odcedź warzywa. Gotowe.

Czytaj więcej: Brokuły – jakie mają wartości odżywcze i dlaczego warto je jeść?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj